Kako napraviti raketnu peć

Poprilično jednostavna konstrukcija i mogućnost korišćenja lako dostupnih materijala, je još jedna od mnogobrojnih prednosti ove peći. Peći koje sam ja pravio bile su različitih gabarita. Ovde ću Vam prikazati neke mere koje su po meni odlične, tj. ovako napravljena peć  funkcioniše besprekorno.

Mogućnost promene je dozvoljena, ali bi se tebalo voditi računa o proporcionalnoj promeni mera. Obzirom da je nemoguće ili bolje reći nepotrebno tražiti materijal identičan kao što ja koristim, imate slobodu da sami nađete najpovoljnije rešenje za Vašu peć.

Izvor fotografije: ecohabitation.com
Izvor fotografije: ecohabitation.com

Raketna peć funkcioniše na principu podpritiska koji se javlja usled razlike u temperaturi unutar komore za sagorevanje (horizontalna cev), podizača temperature (vertikalna cev) i prostora između spoljnog bureta. Vreo vazduh koji se velikom brzinom kreće kroz vertikalnu cev naviše potiskuje naniže hladniji koji se nalazi u prostoru između spoljnog bureta i dalje kroz dimovod.

Posebnu pažnju treba obratiti na razmak između vrha vertikalne cevi i poklopca spoljnjeg bureta, idealno bi bilo da bude 5 cm. Na slici ispod prikazane su bitne mere, ali kako su ove mere za cev prečnika 170 mm za Vas su samo okvirne. Ukoliko imate cev manjeg prečnika smanjivaće Vam se i visina unutrašnje cevi. Visina unutrašnje cevi će isto tako zavisiti i od formata cigala koje ćete koristiti, najvažnije je dobiti razmak između cevi i bureta 5 cm.

Od jednog limenog bureta ćete napraviti oblogu za unutrašnju cev. Između obloge i cevi treba ubaciti izolator (glinu pomešanu sa perlitom). Izolator je važan da bi se postigla razlika u temperaturi o kojoj sam pisao.

Verujem da bi cev većeg prečnika od 170 mm umanjila intenzitet sagorevanja, samim tim efikasnost peći, ali manji prečnik do 120 nikako neće u negativnom smislu uticati na funkcionalnost peći.

Ložište se izrađuje od cigala, i u zavisnosti od prečnika cevi formirate ložište. Nije poželjno praviti ložište puno većeg poprečnog preseka od preseka cevi. Dužina L 52 cm moze da bude i manja, a sve zavisi od formata cigle. Trebalo bi ta ostane duže desetak centimetara od početka horizontalnog dela cevi do spoljnog bureta.

Nadam se da Vam je ovaj tekst objasnio kako da napravite Vašu sopstvenu raketnu peć.

Srećno!
dimenzije


Autor: Slađan Pekić

Mnogo više detalja možete pronaći u grupi…

0 thoughts on “Kako napraviti raketnu peć

  1. Meni je razumljivo sve ovo sto je napisano i nacrtano. ud istog materijala hocu i ja da napravim. Samo neznam dali je pozeljnije praviti od obicnih cigala i za malter koristiti zutu zemlju /glinu/. Ili bolje bi bilo od samot cigalja i za malter koristiti vodeno staklo i samot prah.
    2. U ovom opisu nije napisano da kad dim izlazi iz peci,koliko metara ja dozvoljeno da ide vodoravno dok ne ulazi u dimnjak. Mislim da je to jaka vazna stvar, jer mnogo utice na iskoriscenost peci.

    1. Ako ste u mogucnosti da napravite pec od samotnih cigala, nema potrebe da ugradjujete unutrasnju metalnu cev. Umesto cevi ozida se komora i podizac od samotnoh cigala. znaci potrebni su vam samo metalni burici.U teoriji sto se tice duzine dimovoda nema ogranicenja iz prostog razloga sto dima nema, vec samo vodena para i Co2. Bilo bi idealno da se dimovod zavrsava u stakleniku ili plasteniku.

  2. Zdravo svima.jasam prosle god.pokusavao da napravim jednu pec(raketnu)ali jasam to povezivao u sistemu na centralno grejanje,preko rezervoara sa limom od 3.5 mm u kojeg sam izbusio vertikalne cevi od 1 col (busio sam 12 rupa,i one su sluzile kao dimovod)Kada sam pustio kotao(pec)u pogon,naisao sam u bezbroj problema.KAO PRVO PECne gori kako treba i ne moze da stize zeljenu temperaturu.A nakon pravljenja drugog lozista(klasicno)rezultat je bio malo bolji.Najgroznije je da se stvara mnogo kondenzata oko metlnih cevovoda,pa je pocelo neka smola da curi dole kiselog mirisa.Otprilike napravio sam po ovoj semi kao sto je ovde.Siguran sam da sam negdje zabrljao.Sad planiram da ispocetka da napravim drugu.Ali ne znam sta tacnije koj material da koristim.Pozdrav

Оставите одговор