SAGRADITE DIGESTOR I PROIZVEDITE BIOPLIN, Eksperimentalni digestor

Eksperimentalni digestor

 

Da steknete nešto iskustva i hrabrosti za veće projekte, najbolje je da krenete od jednog malog nazovimo ga eksperimentalnog digestora.Kada sakupite potreban materijal, možete ga skalupiti ga za jedan dan. Što se tiče materijala za njegovu izgradnju, vjerojatno skoro sve možete naći na svojem gospodarstvu.

 

Dakle, potrebno vam je:

 1. 4  200 litarnih ne pocinčanih bačava s čepovima.
 2. 1 150 L. bačva za zvono plinospreme. Ako može plastična.
 3. Gredice za postolje. Min presjeka 10×8 cm. Cijela stvar teži oko 700kg.
 4. 1 PVC koljeno ø 110 ili 120 / 60̊
 5. 2 PVC koljena ø 110 ili 120/ 90̊
 6. 1 PVC cijev ø 110 ili 120 / 110 cm dužine.
 7. 1 PVC cijev ø 110 ili 120 / 50 cm dužine
 8. Manometar. Pa, napravite ga.
 9. Protuplameni osigurač. Pa, napravite ga.
 10. 1 kg polyesterskog kita.
 11. 1 tuba nekog neoprenskog ljepila.
 12. 3 plinska ventila  3/8  ̋. Plastični ili prokrom. Ne mjed, bronca niti pocinčan.
 13. 1-2 m plinskih cijevi ø ½  ̋ Ne pocinčane.

                                              

Mali sam, ali sve mogu

Počnimo od bačava. Nadam se da nisu korodirane. Na dvije bačve skinite dno.     

Na jednoj obje strane.                                                                                                          

Na jednoj gornju stranu.                                                                                                    

Na jednoj bačvi bez dna, napravite otvor 10 mm veći od promjera PVC koljena u području većeg čepa (izrezati čep) V.SL 1.. Tu če doći koljeno 60̊ Na drugoj bačvi bez dna, takođe napravite isti otvor  ali iznad čepa. (ćep ostaje).V.SL 1. Koljenima, jednom od 60̊ i jednom od 90̊ lagano obrusite vanjsku užu stranu, otprašite i premažite neoprenskim ljepilom te ostavite da se osuše.  Stavite u koljeno od 60̊ pripremljenu cijev

 

(za sada bez gum prstena). Namjestite koljeno u otvor, i privremeno fiksirajte u poziciju cijevi. Pazite na dimenzije. Vrh cijevi MORA biti udaljen od gornjeg ruba bačve 96 cm.V SL. Izmiješajte polyester kit, i obložite sve kitom s vanjske strane. Kad se kit stegnuo, obložite koljeno i s unutarnje strane bačve.Istim postupkom ugradite u drugu bačvu koljeno od 90̊ . Zgodno bi bilo da u tu bačvu ugradite i termometar V.SL 1. Cijevi možete ugraditi i varenjem limene flanđe u otvor, i u flanđu umetnuti koljeno. U ovoj fazi napravite pri vrhu bačve i otvor za izlaz plina V.SL 1. Odrežite otprilike 20 cm plinske cijevi i ugradite u otvor. Također kit ili varenje.

     

 

Sada vam preostaje spajanje te tri bačve u cjelinu. Izvadite cijevi iz koljena da vam ne smetaju.Ovo spajanje bačava izvedite kvalitetnim autogenim ili TIG varenjem. Nećemo se previše ovdje zadržavati jer slike nadam se, dovoljno govore. 

 

 

Sada napravite postolje na kojem će stajati ta mudrolija. Njega napravite od nekih kvalitetnih profila. Minimalnog presjeka 10×8. Izrada i postavljanje postolja ovisi o vama dostupnim materijalima. Namjestite bačvu na postolje i podignite prednji kraj. Nadam se da ste kvalitetno pripremili temelje. Tu vam je važna dim A . SL 1. Nje se morate držati ko pijan plota. Tu stupa na scenu šlauh vaga. Dobro učvrstite postolje u tom položaju.. Kad utočite sirovinu cijela stvar će imati cca 650 kg i  lako utone u nepripremljenu podlogu. Stavite brtvu u koljeno ulazne cijevi. Cijev podmažite, ugurajte u koljeno i kvalitetno fiksirajte. Pazite na dim SL 1 (96 cm). Izlazna cijev se sastoji od dva segmenta. „D“ i „E“. Prvo u koljeno(bez brtve) ugurajte cijev„D“ odredite joj dužinu i skratite. Gornji rub ugurane cijevi MORA biti  71.5 cm Det.B  Iznad donjeg ruba bačve. U tu cijev sada stavite koljeno. Gornja unutarnja strana koljena MORA biti na visini 79 cm  Det.C Iznad donjeg ruba bačve.                         

 Izvucite cijevi, stavite brtvu u koljeno, namažite cijev „D“ i utisnite ju u koljeno.

Napravite neki kvalitetni nosač te cijevi.                                                                           O postavljanju koljena, poslije. 

Kod određivanja tih visina ne smijete biti šlampavi jer su vrlo važne.

Šlauh vaga!!!!!

Sve dodatne elemente ste već napravili. Nadam se.

 

Termometar je ugrađen?   

                                                               

Spojite izlaz plina na protuplameni osigurač, zatim na cijev ugradite testni ventil. Slijedeći u nizu je manometar, ventil, i na kraju plinosprema.Idemo sada stvar napuniti. Zatvorite testni ventil, otvorite ventil prema plinospremi i zatvorite ventil prema potrošaču. Pripremite 600 L Sirovine za AD. Ako ste uspjeli nabaviti nešto mulja iz neke dobro smredeće bare, tim bolje. Dobro bi bilo ugrijati ju. Barem jedan dio. Prvo nju utočite na ulaznu cijev. Zatim utaćite ostatak dok sirovina ne počne  izlaziti na izlaznu cijev“D“. Sada u cijev stavite brtvu i ugurajte ono koljeno. Nešto o plinospremi. Vjerojatno ćete ju napraviti s plutajućim zvonom. Bačva u bačvu. Zvono ima dva priključka za plin. Jedan ulaz, jedan izlaz. Ventil je na izlaznoj cijevi. Otvorite taj ventil i pustite da zvono utone u vodu. Zatvorite ventil. Zvono opteretite s desetak komada cigli.                                                                                                                     No, još malo pa smo gotovi.  Razumljivo, prvih tjedan dana se ništa ne događa. Žena je već počela mrmljati. Nakon 1 -2 tjedna, ako je sirovina bila zagrijana, primijetit ćete da se počeo dizati – mislim na tlak – u manometru. Ako su svi zadani nivoi točno izvedeni, kada tlak na manometru pokaže 15 cm V.S. a. Na izlaznom otvoru AD-a bi trebalo izaći malo sirovine. Koji cm tlaka gore dolje nije važno. Ako se zvono plinospreme nije diglo, maknite koju ciglu i obrnuto. Još nešto. Kada se zvono diglo, ne budite nestrpljiv. Otvorite izlazni ventil plinospreme. Pustite zvono da utone i istisne tu eksplozivnu mješavinu plina i kisika. Tek kod drugog podizanja zvona na njegovom izlazu provjerite šibicom kvalitetu plina. To je bilo to. Nije teško. Sada ste ponosni vlasnik vašeg prvog Anaerobnog digestora. Nadam se da ste ga postavili na mjestu izloženom suncu. Topla je preporuka staviti preko njega plastenik. Mali će raditi ko lud.Uz kvalitetnu sirovinu u optimalnim uvjetima, ne grijani mali može proizvesti do 08m³ plina, a u plasteniku i 1.6m³ /24h. Makar tu nisu bitne količine nego neograničene mogućnosti eksperimentiranja, stjecanja neophodnog znanja i hrabrosti za veće poduhvate.

Da vam u startu bude lakše                                                                                   

  Kako raditi s tim digestorom?

 

Krenite od ovih referentnih vrijednosti.

Dnevni obrok neka bude 2% njegovog volumena. To je 12 litara sirovine. To on prožvače kroz 50 dana. Tokom procesa on če pretvoriti otprilike 50% ugljika u sirovini, u Ch4 i Co2.Tijekom retencije od 50 dana dečko če preraditi: 635 kg čistog izmeta u 40 m3 plina, ili otprilike 750 litara dnevno, pri rasponu temperature 18 – 32 ̊C.Održavati odnos C/N u rasponu 20/1 –  40/1.  Pri Ugljiku preko 40, proces prebrzo utroši sav Dušik, i proces digestije se usporava ili zaustavlja. Dušik preko 20/1 pojede Ugljik i izlazi kao Amonijak.                                                                 

Koristite svaku priliku da uštedite energiju. Posudu s pripremljenom smjesom, držite pokrivenu staklom na suncu da se ugrije. 

Goveđi gnoj prosječno ima odnos C/N   25/1.                                                             

Razrijedite 1 kg goveđeg gnoja s 1 litrom vode. Dobit čete mulj s oko 20% krutine,provjerite gustoću, što je idealno za taj digestor.  Slobodno dnevno ubacite 18 L napravljenog mulja u AD. Pri zadanim parametrima, možete očekivati 750 l plina dnevno.                                                                                                                        

Efluent nakon odležavanja, razrijediti s 2-3 dijela vode/ 1 dio mulja i distribuirati po polju.

Samo nebo je  granica.  

Izvor: http://bioplin.webs.com/

 

One thought on “SAGRADITE DIGESTOR I PROIZVEDITE BIOPLIN, Eksperimentalni digestor

 1. Sad pitanja,
  Posto ne znam koliko je zapravo 750 litara gasa dnevno, da li to znaci da se na tome moze kuvati sat i po na jednoj ringli srednje vatre? dal je to vise,manje,tako otprilike?
  Kada bi se to kompresovalo u plinsku bocu,koliko zapravo litara ima u plinskoj boci? to jest,koliko bi bilo moguce sa takvog digestora prikljupljati plin za svoje vozilo ?

  Dal bi bilo moguce takav digestor puniti sa kakicama 10-20 gostiju koji bi ga opsluzivali.
  Sta se desava na prelivu,dal to sto izlazi ima miris,koliko gadan ako ima? dal se on sme posipati po basti,il treba da odstoji,koliko dugo ?

  HVALA MNOGO NA CLANKU 🙂

Оставите одговор