Rocket stove – raketna peć

Zovu je raznim imenima, a ja bih je nazvao ekološko-ekonomična peć. Bio sam skeptik kada sam se prvi put sreo sa ovom “ građevinom“, ali ipak sam pokušao da napravim jednu probnu veziju i bio sam prijatno iznenađen. Peć koja je bila sagrađena u dvorištu je prosto radila kao brener, na dimovodu je izlazila samo vodena para i CO2, nigde nije bilo gareži i crnog dima koji guši.

Raketna peć
Nekoliko reči zašto je smatram ekološko-ekonomičnom: Peć napravljena po ovom principu, troši neuporedivo manje ogreva od bilo koje konvencionalne peći ili šporeta. U principu se kao ogrev može koristiti drveni otpad, tipa grančice, piljevina i svakojaki biljni otpad: kukuruzovina, stabljike suncokreta i sl. Iskorišćenje toplotne energije je ogromno oko 90%, dok je kod klasičnih šporeta, kotlova i peći iskorišćenje oko 30%. Zvuči neverovatno i zato Vas pozivam da se uverite.

Izgradnja raketne peći – korak po korak
Gradnja je prilično jednostavna i jeftina i pored toga može da ulepša Vaš dom!

asfd
Raketna peć oblikovana kao klupa i ukrašena
Untitled
Princip rada raketne peći

Još jedna veoma bitna prednost ove peći je ta što se u gradnji koristi velika količina cigala i gline, koja služi kao akumulator toplote koju će zračiti u Vašem domu i kada peć nije založena. Postoji mogućnost ugradnje kotla za grejanje vode (još jedna ušteda). Idealna je za ljude koji imaju plastenike ili staklenike. Pored toga što relativno jeftino mogu zagrejati iste, ispuštanje CO2 u plastenik, staklenik pomaže Vašim biljkama.

Pozivam Vas da eksperimentišete i uverite se sami u neverovatne karakteristike ove peći. Budite jedan od nas koji žele da sačuvaju šume, a samim tim i planetu.

Autor: Slađan Pekić

Mnogo više detalja možete pronaći u grupi…

12 thoughts on “Rocket stove – raketna peć

 1. Upravo sam izguglao ovaj sajt i moram reci da mi je drago sto na webu postoji ovakvo mesti; podrska uredniku i autorima 🙂
  drugo, i sam pokusavam da budem sto samoodrziviji, u tom smislu> http://prevrat.com/2013/09/24/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%83-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2/
  i trece, posebno mi se dopada tekst o „rocket stove“ i prvom prilikom cu sagraditi jednu. pozdrav i samo napred!

 2. Pozdravio bi autora teksta i mogu iz licnog iskustva da potvrdim navode autora s tom razlikom sto sam napravio raketu pec sa kosim lozistem(45 stepeni) snage 15 Kw i konstruisao bojler za nju !!!

  za 1 sat 120 litara vode na 80 stepeni vjerovali ili ne !!! drva moraju biti suva i isitnjena…
  Drva koja sam koristim bukva, grab, jelovina i bagrem …
  Bagrem se pokazao najbolji.
  Evo link sa nacrtima za pec koju koristim http://www.youtube.com/watch?v=Tx6xlG9CAoc

 3. Pozdrav svima, prvo hvala vam puno za ovaj clanak, ja sam o ovoj peci istrazivao dosta.

  Drugo sto bih hteo da vas pitam, je da li vam treba neka pomoc? Ja sam se pre nekih godinu i po dana preselio na selo, vratio u staro ognjiste i sada zivim tamo sam, i snalazim se kako znam i umem. Voleo bih da pisem i da doprinesem svima koji bi da urade neki takav potez, ili vec zive na selu a pokusavaju sami da se snadju.

  hvala najlepse, kontaktirajte me na mail, ukoliko zelite da saradjujemo!

  Svako dobro! 🙂

Оставите одговор