Valjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Valjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Valjevo Priznanje kokama za organska jaja 1

Nikola i Rada Grujičić dobili nagradu za projekat proizvodnje zdrave hrane.

Valjevo – U konkurenciji 200 projekata, na konkursu Nacionalnog foruma za „zelene ideje“, promociju održivog razvoja i organske proizvodnje, pobedili su supružnici Grujičić: Rada (26) i Nikola (29), iz Žabara nadomak grada na Kolubari. Njihov projekat proizvodnje organskih jaja, te hrane za kokoške ubedljivo je proglašen najboljim, pa su osvojili 7.000 dolara i pravo da učestvuju na konkursu višeg ranga.

Grujičići se, inače, već četiri godine – na četiri i po hektara placa u selu Osečina, kraj istoimene varošice – bave organskom proizvodnjom krompira, pasulja, šargarepe, luka, kukuruza, šljiva… Voće i povrće uzgajeno bez hemijskih sredstava prodaju na organskoj pijaci u Beogradu, ili pojedinačnim kupcima koji žele da se hrane zdravo.

Na imanju u Žabarima, od pre nekoliko meseci, gaje 150 koka nosilja, autohtonih rasa lenghorn, amrok i srebrna italijanka, nastalih pre više od jednog veka. Kokoške ovih rasa prilagođene su, kažu, životu u prirodnim uslovima, otporne su na klimatske promene, odnosno hladnoću, te maksimalno koriste zemljište i okruženje za ishranu, zbog čega im je potrebno veoma malo organske hrane. Od ovih koka Grujičići očekuju prva organska jaja, za kojima, ističu, već vlada velika tražnja…

 Organska jaja ne sadrže hormone rasta i antibiotike, a u hrani koju su koke jele nije bilo pesticida – kaže Nikola Grujičić. – Stoga, ona imaju potpuno drugačiji ukus i miris, kompaktnije žumance i nutritivnu vrednost do pet puta veću nego ona proizvedena na farmi.

Zbog svega toga, vredni supružnici planiraju da jato povećaju na čak hiljadu nosilja. Dnevno očekuju do 800 jaja, a sredstva od nagrade planiraju da ulože u nabavku koka, adaptaciju postojećeg objekta, te za specijalnu komoru u kojoj će skladištiti „gotov proizvod“.

– Nameravamo da i na imanju u selu Osečina gajimo isključivo organsku hranu za koke, odnosno kukuruz i proso – kažu Grujičići. – Ako objekat dovršimo do kraja ove, veliko jato novih koka prva organska jaja proneće u julu iduće godine. Kasnije ćemo sami selektirati živinu, da kokoši izvode piliće, odgajaju ih i proširuju jato.

PORODIČNA PERSPEKTIVA

– Supruga i ja završili smo Poljoprivrednu školu u Valjevu i oboje smo tehničari hortikulture – kaže Nikola. – Živeli smo u centru grada, oprobali se u mnoštvu poslova, a onda odlučili da živimo i radimo u na imanju u Žabarima, u nekadašnjoj porodičnoj vikendici. Verujemo da proizvodnja zdrave, organske hrane može da obezbedi solidnu ekonomsku sigurnost i nama, i našim ćerkama Anđelini, Sofiji i Isidori.

Autor: B. Puzović

Izvor: Novosti

Оставите одговор