Sirup ( sok ) od koprive

Jednom prilikom sam kod komšije Duška pio odličan sok, toliko sam se oduševio da sam istog trenutka tražio recept. Od tada prošlo je 3 godine, a ja sam svake godine pravio sok i uživao u njemu.

Izvor slike: recepti.com
Izvor slike: recepti.com

Recept je sledeći:

Sastojci:

– 300g Koprive ( samo mladi listići sa vrha koprive koja nija višlja od 30 cm )

– 3 l vode

– 2 kg šećera

– 70 g limuntusa

 

Koprivu preliti sa vodom u kojoj je prethodno razmućen limuntus. Posle 48h procedi se smesa, Kopriva se baci, a u tečni deo se doda šećer uz mešanje. Odstoji još 24h i spremno je za piće, sa tim da se mora razblažiti po ukusu.

U cilju nezavisnosti, a u ostalom i zdravije je  možete probatu mesto šećera staviti med, a u mesto limuntusa dodati limunov sok ili belo suvo vino. Ovu kombinaciju ni ja još nisam probao, ali probaću ove godine, ako neko od Vas proba pre mene neka nam piše u komentaru.

Srđan Budišin

0 thoughts on “Sirup ( sok ) od koprive

  1. Ne mora na nekom ekstra tamnom mestu, meni je bio u šerpi u kuhinji, i to bez poklopca(nisam imala odgovarajući za veliku šerpu – naravno, pazite da ne upadne štagod i da se ne zapraši) Nisam pravila baš u ovakvom odnosu sastojaka, nego po malko drugačijem receptu, kao sok od zove. Pošto mi sok od zove jako spušta pritisak, pa sam posle njega samo za spavanje, ove godine ga neću praviti, ali će biti dosta sokova od koprive, bagremovog cveta, nane i lavande. Sve pravim na isti način, u mom receptu ne piše količina cvetova u gramima, nego ih brojim. Jedino što lavande stavim duplo više, opet naglašavam da ih brojim, pa tako za količinu vode i ostalog gde ide 50 cvetova zove, vrhova nane, ili koprive, stavim 80-100 cvetova lavande, jer su mnogo manji, ali i aromatičniji, što znači da bi ako udvostručite lavandu po gramaži sok bio verovatno prejak.

Оставите одговор