Saveti za uklanjanje svih(60) mogućih tipova fleke

Izvor slike: glossi.com

Izvor slike: glossi.com

1.Lepak na bazi acetona Odstranite acetonom ili sredstvom za skidanje laka s noktiju koji ne sadrži ulje. Materijali izrađeni od acetata ne podnose aceton!
2.Lepak na bazi nafte Namažite benczinom.
3.Lepak, epoksidni Ne možete uraditi ništa… Nikada ga nećete odstraniti.
4.Lepak na bazi etanola butil acetata Vidi lepak na bazi acetona.
5.Lepak na vodenoj bazi Nakvasite odeću u toploj vodi i ostavite preko noći.
6.Kajsija Vidite voćni sok.
7.Banana Odmah isperite toliko vrelom vodom koliko god može da podnese tkanina. Ako fleka ne nestane potpuno, namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom. Prema potrebi, istrljajte fleku tečnim glicerinom i ostavite da odstoji 10 sati, ili je nakvasite razređenom sirćetnom kiselinom ili vodonik-peroksidom.
8.Pivo Nestaje običnim pranjem.
9.Jagodičasto voće Odmah isperite toliko vrelom vodom koliko god može da podnese tkanina. Ako fleka ne nestane potpuno, namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom. Prema potrebi, istrljajte fleku tečnim glicerinom i ostavite da odstoji 10 sati, ili je nakvasite razređenom sirćetnom kiselinom ili vodonik-peroksidom.
10.Sok od cvekle/sok od crvenog kupusa Istljajte fleku bezbojnom tečnošću za pranje sudova i stavite odeću u plastičniu kesu 5 do 6 sati. Ako je odevni predmet beo, fleku namažite natrijum-hipohloridom ili mešavinom jedne velike kašike ditionita (sredstvo za beljenje) u velikoj čaši tople vode i isperite. Ne upotrebljavajte na osetljivim tkaninama kao što su svila i vuna.
11.Ptičji izmet Sačekajte da se fleka osuši. Što više ostružite ili iščetkajte. Istrljajte mešavinom 2 velike kašike belog sirćeta i 1 dl vode. Ako fleka ne nestane, nakvasite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite odeću da odstoji 4 do 6 sati u plastičnoj kesi.
12.Krv Materijal koji podnosi pranje u vreloj vodi operite s tim što odeću u boji odmah isperete hladnom vodom. Pre pranja, odeću nakvasite u hladnoj slanoj vodi. Stare fleke namažite 8% nerazređenim amonijakom.
13.Tragovi paljenja Paljeni komad odeće kuvajte na niskoj temperaturi uz jednu šoljicu (250 ml) sapuna i ½ litra mleka. Možete ga takođe namazati belim sirćetom. Pamuk, vunu ili svilu namažite vodonik-peroksidom. Deluje samo na malo izgorelim flekama.
14.Vosak od sveće Stavite odeću u plastičnu kesu i na nekoliko sati je odložite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača i oljuštite vosak. Ako malo voska ostane, stavite preko njega jedan komad papirnog ubrusa i ispeglajte.
15.Žvake Stavite odeću u plastičnu kesu i na nekoliko sati je odložite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača i oljuštite žvaku. Ako se fleka vidi: na zadnju stranu fleke stavite pamučnu krpu natopljenu benzinom i sačekajte da fleka omekša. Fleku oprezno istrljajte benzinom.
16.Hlor Ako ste na vašu odeću u boji prosuli hlor, ništa ne možete da uradite. Mesta koja su izgubila boju nikada neće nestati. Ako se radi o samo jednoj tačkici, grešku možete popraviti sa vodootpornim flomasterom u boji odevnog predmeta.
17.Čokolada Fleku natopite sapunom, bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili glicerinom, a zatim operite. Ako ostanu fleke od ulja, odstranite ih gaziranom vodom. Druga mogućnost: Približno 15 minuta natapajte odeću punomasnim mlekom, zatim ribajte dok fleka ne nestane.
18.Kafa Upotrebite glicerin ili mleko. Fleku istrljajte glicerinom i ostavite da deluje preko noći ili istrljajte fleku glicerinom i natopite u mleku.
19.Kreda u boji Namažite fleku benzinom koristeći meku četku/četkicu za zube.
20.Kari U kariju ima mnogo kurkume koja se koristi i kao boja za tekstil, pa je brza reakcija vrlo važna. Polijte fleku glicerinom i ostavite preko noći. Nanesite malo bezbojne tečnosti za pranje sudova na fleku i ostavite 5 do 6 sati. Druga mogućnost: Natapkajte mešavinom ulja od terpentina, 8% nerazređenog amonijaka i smeđeg sapuna.
21.Sok od maslačka Bela pamučna odeća: Istrljajte smeđim sapunom i ostavite preko noći. Ostružite i obrišite vlažnom krpom. Odeća u boji: Namažite mešavinom 1 dl vode, 1 dl alkohola za čišćenje i 2 velike kašike bezbojne tečnosti za pranje sudova.
22.Fleke od dezodoransa Namažite mešavinom 1 dela belog sirćeta na 4 dela vode. Isperite. Ili nakvasite fleku vodom, utrljajte u nju malo praška za pecivo i ostavite da deluje preko noći.
23.Jaja Istrljajte fleku bezbojnom tečnošću za pranje sudova i stavite odeću u plastičnu kesu 4 do 5 sati.
24.Masti Većina masnih fleka nestaje pri običnom pranju, ali možete da namažete fleku bezbojnom tečnošću za pranje sudova i na nekoliko sati ostavite u plastičnoj kesi.
25.Fleke od hrane Namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati. Druga mogućnost: Nekoliko sati potapajte u mešavini pola vode i pola glicerina. Ako se fleka posle pranja još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom 25% amonijaka i vode (1 velika kašika amonijaka na 1 litar vode).
27.Voćni sok Odmah isperite fleku toliko vrelom vodom koliko god može da podnese tkanina. Ako fleka ne nestane potpuno, namažite je bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom. Prema potrebi, istrljajte fleku tečnim glicerinom i ostavite da odstoji 10 sati, ili je nakvasite razređenom sirćetnom kiselinom ili vodonik-peroksidom.
28.Trava Na fleku polijte glicerin i ostavite neka deluje 10 do 15 minuta. Druga mogućnost: iščetkajte pastom za zube.
29.Farba za kosu Skoro ju je nemoguće ukloniti. Upotrebite sredstvo za uklanjanje boje ukoliko je odeća bela ili je postojane boje.
30.Sok Odmah isperite fleku toliko vrelom vodom koliko god može da podnese tkanina. Ako fleka ne nestane potpuno, namažite je bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom. Prema potrebi, istrljajte fleku tečnim glicerinom i ostavite da odstoji 10 sati, ili je nakvasite razređenom sirćetnom kiselinom ili vodonik-peroksidom.
31.Kečap Namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati. Druga mogućnost: Nekoliko sati potapajte u mešavini pola vode i pola glicerina. Ako se fleka posle pranja još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom 25% amonijaka i vode (1 velika kašika amonijaka na 1 litar vode).
32.Ruž Nakvasite punomasnim mlekom. Promenite mleko kada više ne izvlači boju ruža. Nanesite bezbojnu tečnost za pranje sudova na fleku i osatvite da deluje 4 do 6 sati. Ako je ostalo još nešto boje, suvu odeću nežno istrljajte allkoholom za čišćenje.
33.Losion Uptrebite benzin. Ispod fleke stavite papirni ubrus. Oko fleke nanesite benzin da sprečite razlivanje, a zatim namažite fleku. Ponavljajte dok fleka skoro potpuno ne nestane.
34.Ruž za usne Navlažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite odeću 5 do 6 sati u plastičnoj kesi. Ako fleka ne nestane, istrljajte je alkoholom za čišćenje.
35.Maskara Namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati u plastičnoj kesi. Ako to nije dovoljno, namažite benzinom.
36.Mleko Namažite fleku s malo bezbojne tečnosti za pranje sudova, zatvorite odevni predmet u plastičnu kesu i ostavite preko noći. Ako je ostalo još masnih fleka, odstranite ih gaziranom vodom.
37.Buđ/ustajala odeća Nestaje ako se odeća može prati na 60o C. Fleke na odeći koja može da se pere na samo 40o C, istljajte belim sirćetom. Ako odevni predmet još uvek miriše na buđ, upotrebite sredstvo za dezinskeciju koja sadrži izbeljivače – postupajte u skladu sa uputstvima.
38.Zemlja Neka zemlja ne bude dugo na odeći. Odeću kratko potpite u hladnoj vodi, a zatim istrljajte sapunom ili bezbojnom tečnošću za pranje sudova. Ako ostanu masne fleke, odstranite ih gaziranom vodom.
39.Blato
40.Senf Fleku polijte bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati. Ako se fleka posle pranja još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom 25% amonijaka i vode (1/2 velike kašike amonijaka na 1/2 litra vode).
41.Lak za nokte Položite odevni predmet na upijajuću podlogu. Namažite acetonom i odmah osušite papirnim ubrusom. Ne zaboravite da odmaknete odevni predmet s podloge da se fleka ne bi širila. Tkanine na bazi acetata ne podnose aceton – umesto njega koristite amil-acetat.
42.Ulje Istrljajte fleku maslacem. Druga mogućnost: Nakapajte na fleku benzin i papirnim ubrusom pritisnite sa unutrašnje i spoljašnje strane. Ne zaboravite da odmaknete odevni predmet od podloge da se fleka ne bi širila kada papir upije ulje.
43.Uljani pasteli Namažite fleku benzinom pomoću meke četke/paste za zube.
44.Boja na bazi ulja Namažite fleku sa malo terpentina. Osušene fleke istrljajte smeđim sapunom i ostavite preko noći u plastičnoj kesi. Oribajte sapun i obrišite vlažnom krpom.
45.Boja na bazi vode, plastike ili akrila Istrljajte fleku tečnošću za pranje sudova ili smeđim sapunom i ostavite preko noći u plastičnoj kesi. Smeđi sapun treba oribati. Ne smete ga koristiti na svili i vuni.
46.Breskva Odmah isperite fleku toliko vrelom vodom koliko god može da podnese tkanina. Ako fleka ne nestane potpuno, namažite je bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom. Prema potrebi, istrljajte fleku tečnim glicerinom i ostavite da odstoji 10 sati, ili je nakvasite razređenom sirćetnom kiselinom ili vodonik-peroksidom.
47.Olovka Istrljajte gumicom za brisanje. Druga mogućnost: Nanesite na fleku bezbojnu tečnost za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati.
48.Parfem Namažite mešavinom jednakih delova vode i alkohola za čišćenje.
49.Gubitak boje zbog parfema Namažite mešavinom 1 dela belog sirćeta na 4 dela vode. Isperite.
50.Polen Odstranite pelud koji je slobodan usisivačem ili selotejpom. Posle toga namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite preko noći.
51.Crno vino Sveže fleke: Isperite vodom ili belim vinom. Ili nakvasite vrelim mlekom, a zatim namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova. Suve fleke: Odeću stavite u zamrzivač da crno vino kristalizira. Druga mogućnost: Nanesite na fleku bezbojnu tečnost za pranje sudova i ostavite preko noći.
52.Smola Odeću položite na upijajuću podlogu, namažite acetonom (ne na materijal od acetata) ili mešavinom alkohola za čišćenje i terpentina. Odmah osušite papirnim ubrusom. Podloga takođe upija, zato odmaknite odevni predmet da se fleka ne bi širila.
53.Rđa Nakvasite materijal kiselim mlekom (2 velike kašike / 10 ml sirćeta sipajte u mleko da bi se ukiselilo) ili limunovim sokom, a zatim istrljajte solju. Stavite ga da se osuši na suncu. Fleku možete namazati i sredstvom za odstranjivanje rđe, oksalnom kiselinom ili mešavinom 1 dela limunske kiseline i 9 delova vode.
54-Krema za čišćenje cipela Nanesite na fleku glicerin i ostavite preko noći.
55.Soda Istrljajte ledeno hladnom vodom. Ako to nije dovoljno, fleku nakvasite tečnošću za pranje sudova i ostavite 4 do 5 sati.
56.Čađ Usisajte ili natapkajte lepljivom stranom samolepljive trake, nakvasite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i odeću ostavite u plastičnoj kesi 5 do 6 sati.
57.Nalepnice Upotrebite benzin. Ispod fleke stavite papirni ubrus. Oko fleke nanesite benzin da biste sprečili razlivanje, a zatim namažite fleku. Ponavljajte dok fleka skoro potpuno ne nestane.
58.Čaj Potopite odevni predmet u mleko, sve dok se mleko ne oboji. Posle toga namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite u plastičnoj kesi 5 do 6 sati. Druga mogućnost: Polijte fleku glicerinom i ostavite da deluje 10 do 15 minuta. Vrlo tvrdokorne fleke odstranite akoholom.
59.Duvan Nakvasite odeću deterdžentom koji sadrži enzime ili sredstvo nanesite neposredno na fleku. Ostavite da deluje nekoliko sati.
60.Sok od paradajza Namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati. Druga mogućnost: Nekoliko sati potapajte u mešavini pola vode i pola glicerina. Ako se fleka posle pranja još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom 25% amonijaka i vode (1 velika kašika amonijaka na 1 litar vode).

Izvor: gorenje.rs

Оставите одговор