Prvi simptomi trudnoće

 

Neke žene jednostavno ’znaju’ da su trudne dok druge ne znaju sve dok im ne izostane menstruacija. Dok je najjednostavniji način da saznate da li ste trudni radeći kući jednostavan test par dana nakon propuštenog perioda menstruacije, koji možete kupiti u apoteci, postoje ipak drugi znaci koji vam mogu pokazati da ste trudni.
Prvi simptomi trudnoće

Neki simptomi se mogu pokazati nakon oplodnje, mada njihovo pojavljivanje se razlikuje od žene do žene. Važno je ipak da zapamtite da simptomi trudnoće mogu biti slični onima koji se pojavljuju pred menstrualni ciklus tako da je uvek bolje da sačekate sa testom.

Ovde su navedeni česti trudnički znaci koji će vam odgovoriti na pitanje: ’Jesam li trudna?’

Menstrualni ciklus je izostavljen (Amenoreja) –Ako pokušavate da zatrudnite jedan od najverovatnijih znaka je da ste propustili menstrualni ciklus. Međutim, odlaganje menstruacije nije uvek znak trudnoće, tako da ipak da biste potvrdili treba da uradite test.

Jutarnja mučnina – Mučnina je čest simptom trudnoće i može vam se desiti u bilo koje doba dana ili noći, ne samo ujutro.

Napetost i osetljivost grudi– U ranoj trudnoći (već par dana po začeću) mnoge žene primećuju da su im grudi osetljivije i uvećane. Možde će osetiti da su im grudi bolne, nabrekle, da su osetljive na dodir i da su areole tamnije i blago uvećane.

Zamor – Osećaj ekstremnog umora je takođe uobičajen u ranoj trudnoći, i to je delimično povezano sa hormonom progesteronom (koji je takođe odgovoran za osećaj umora pred menstruaciju) i kombinacijiom sa svim dodatnim radom koje vaše telo prouzrokuje da bi dostavilo fetusu kiseonik i hranljive materije.

Osetljivost na mirise– Mnoge žene su iskusile visoku osetljivost na mirise u ranoj trudnoći. Nekima mirisi nikada nisu smetali do momenta kad su zatrudnele i tada je miris postao nepodnošljiv čak i kada pomirišete omiljenu hranu.

Česta mokrenja– Ovo je jedan od najčešsćih zanaka rane trudnoće i povezan je sa povećanjem cirkulacije krvi, protokom tečnosti kroz vaše telo i pritiskom na bešiku, koju prouzrokuje povećanje materice usled rasta fetusa.

Zatvor– Mnoge žene su takođe iskusile zatvor koji je prouzrokovan porastom nivoa hormona koji usporava digestivan trakt tako da debelo crevo počinje da apsorbuje tečnost.

Glavobolja– Kao rezultat hormonske aktivnosti mogu se javiti glavobolje mada one nisu definitivni znak trudnoće.

Nadimanje– Čak i pre nego što se fetus i materica razviju toliko da se mogu uočiti, mnoge žene osećaju stomačnu nadutost koja je slična onoj pred menstruaciju.

Metalni ukus– Veći broj žena osećaju metalni ukus u ustima u ranoj trudnoći. Ovo je zbog toga što koktel hormona cirkuliše vašim telom, posebno ‘trudničkog hormona’ estrogena koji igra bitnu ulogu u osećanju ukusa.

Оставите одговор