Prozirna jaja koja skaču – fenomenalan eksperiment za decu

Napravite jaja koja skaču od sirovog i kuvanog jajeta uz pomoć sastojaka koje sigurno imate u sopstvenom domu. Za početak zainetresujte dete tako što ćete mu postaviti pitanje šta misli da se desi sa jajetom kad se stavi u sirće. Pripremite sve potrebne sastojke i krenite u avanturu sa jajima.

jaja-640x352

 

Potrebni sastojci:

  • 2 teglice
  • 1 sirovo jaje
  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • Sirće

Prvo stavite po jedno jaje u teglicu i označite u kojoj je teglici kuvano, a u kojoj sirovo jaje. Nakon toga u teglice ulijte sirće tako da prekrije jaja i ostavite teglice da stoje najmanje 48 sati.

 

 jaja5

 

Nakon svega sat vremena oko jaja će se početi pojavljivati mehurići. Ljuska jajeta sadrži kalcijum karbonat koji jednako reaguje sa sirćetom kao i soda bikarbona. Tvrdo kuvano jaje, primetićete će povremeno izlaziti na površinu i vraćati se na dno i to zato što je gušće pa mehurići utiču na pokretljivost.

Sirovo jaje će više plutati jer je građeno od gotovo same tečnosti.

 

 jaja4

 

Sledećeg dana kod kuvanog jajeta ljuska će polako otpadati i pojaviće se bela opna, a na prvi pogled bilo bi jako teško reći da se radi o jajetu. Sledeće što treba da uradite jeste da isperete ostatke ljuske sa jajeta.

 

 jaja3

 

Nakon drugog dana kuvano jaje je je dobilo pomalo gumenu teksturu, ali je odskakalo sasvim malo, ako imate strpljenja ostavite jaje još jedan dan u sirćetu i pratite šta će se desiti.

 

 jaja2

 

Sirovo jaje će nakon 48 sati postati gotovo providno i gumenasto i postoji velika mogućnost da odskače, ali tako je moguće da se razlije kad njime udarite o radnu površinu. U svakom slučaju izgledaće potpuno nesvakidašnje.

 

 jaja1

 

Napomena: U sirće u kom stoji kuvano jaje možete dodati i prehrambenu boju koja će obojiti jaje kao na naslovnoj fotografiji.

 

Izvor: lifepressmagazin.com

Оставите одговор