Projektovanje dvorišne farme

projektovanje dvorišne farme 1

Projektovanje dvorišne farme

Postoji nekoliko važnih stvari koje treba da imate na umu ako planirate da imate malu farmu u svom dvorištu, a to je: koje su životinje prijatelji, da li životinje mogu da priđu predviđenom prostoru, odnosno kako da se uspostavi održivost.

Koze i ovce su prijatelji, ali morate voditi računa da mužjaci ne budu prisutni u svakom trenutku. Pilići mogu biti oko krava, ovaca i koza, ali je idealno da pilići i koke imaju svoj prostor, to je iz razloga što nije zgodno da životinje koje su predviđene za mužu budu u stalnom dodiru sa kokoškama. Oko ovoga ne treba praviti veliku paniku i ako se dogodi da se kokoške pomešaju sa ostalim životinjama, samo treba voditi računa o higijeni prilikom muže.

Svinje su poznati svaštojedi, stoga je dobro da imaju svoje područje, sa tim da se predvidi rotitanje, odnosno smena stoke.

Pošto ćete vrlo brzo imati veću količinu pilića, u vremenskim razmacima, ne treba im ograničavati kretanje, zgodno je predvideti za njih pokretne ograde, kako bi stalno imale svežu pašu.

Većina ljudi misli da kuniće treba držati u kavezima bez dodira sa zemljom, ali prirodnije je da se kunići podižu u njihovom prirodnom okruženju, a to je trava. Takođe se mogu napraviti mobilne žice, koje su slične kao za kokoške, ali moraju da imaju žicu ispod kako kunići ne bi kopali, jer su po tome poznati.

Ako su vaše voćke velika stabla, možete dopustiti svojim kozama i ovcama da se kreću oko njih, oni će vam jesti donje lišće i voće koje pada. Ali ako su voćke mlade mora se pripaziti. Bilo bi dobro zaštiti voćke žicom jer koze, ovce i krave vole da jedu koru sa drveta.

Jednostavno treba da uzmete u obzir sve faktore, prilikom planiranja farme u vašem dvorištu.

Slede planovi, za različite veličine dvorišta, bilo da živite u maloj kući ili na velikom imanju od nekoliko hektara planovi će vam pomoći da napravite najbolji raspored.

projektovanje dvorišne farme 1

projektovanje dvorišne farme 2.2

projektovanje dvorišne farme 3

projektovanje dvorišne farme 4

Za NEZAVISNO DOMAĆINSTVO tekst prevela: dipl.ing.arh. Ivana Rakarić
Izvor: weedemandreap.com

Оставите одговор