Povrćem protiv štetočina i bolesti u bio baštama

organski pesticidi

Povrtarske kulture koja imaju fungicidna,

insekticidna i repelentna dejstva, a mogu se primenjivati kao sredstva za zaštitu drugih gajenih kultura su:

organski pesticidi

Paprika (Capsicum annuum)
Koriste se ljute feferon paprike koje imaju veliki ljutinu ili koje su bogate azotom i uljem kao i kapsicinom (alkaloidom). Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv i komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši kao i protiv žižka u pasulju i grašku.

– Spravljanje macerata od paprike
Količina 200gr. suvog macerata na 100 lit vode.
Korišćenje: direktno na biljke sve vreme u vegetaciji bilo prskanjem ili
nanošenjem suvog macerata.

Luk ( Alium sativum i A. cepa)
Deluje na suzbijanje lisnih vaši i grinja na mrkvi. Ima veći sadržaj antibiotika (alicin), sumpora i eteričnih ulja. Ekstrakt lukovica ima i repelentno delovanja za lisne vaši, Cydia pomonella, Tortricidae i druge inseke .Ulje izolovano iz luka ima bakericidno delovanje preko antibiotika.

– Spravljanje ekstrakta od luka
Ekstrakt luka se koristi i za suzbijanje plamenjača ( npr. plamenjače ruže) Cladosporiuma (čadjavica) itd. Pripremljeni ekstrakt iz lukovice koristi se direktno na biljke za suzbijanje lukove i mrkvine muve.
Priprema ekstrakta:
750 gr.češnjeva luka / 100 lit vode200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40 °S) i drži 4-5 dana, zatim procedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Deluje protiv insekata, plesni, plamenjače.

– Spravljanje rastvora od crnog i belog luka
Ovo sredstvo koristi se protiv grinja i plesni te u slučaju kada lišće postane smeđe.
500 gr nasečenog crnog i belog luka potopite u 10 litara vode. Kada tečnost prestane peniti, razredite je desetostrukom količinom vode te njome prskati zemlju protiv plesni.

Od kuvanih ljuski crnog luka možete napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata.
– Oparak od belog luka
700 g belog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi ostavi da odstoji i procedi. Razređen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice. Beli luk suzbija zemljišne štetočine, a posađen između redova jagoda pomaže da jagode budu čvršće.

Krompir (Solanum tuberosum)
Korisna biljka u borbi protiv pauka.

– Oparak od nadzemnih delova krompira
Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira sitno se iseku, preliju sa 10 l tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procedi.

Paradajz (Solanum lycopesicum)

Veoma korisna biljka u borbi protiv kupusara i drugih leptira.

-Oparak od paradajza
400 gr svežih delova nadzemne mase i korena prelije se sa 1 l vode i kuva 30-ak minuta na blagoj temperaturi. Ohladi se i procedi. Pre prskanja razredi se sa 2 l vode i tretiraju kupusnjače.

Izvor: poljoprivredne stručne službe Vojvodine

2 thoughts on “Povrćem protiv štetočina i bolesti u bio baštama

Оставите одговор