Potreba za kućnom laboratorijom

Koliko puta se svima desilo da pogledamo na sastav nekog hemijskog proizvoda, i da se posle čitanja zapitamo šta sve ima u tom proizvodu? Koliko ste se puta zapitali sta znaci metil-hloro-izotiazolion? Verovatno vam i neko sa završenom srednjom hemijskom školom ne može odgovoriti na to pitanje jer i sam ne zna sta to znači, još manje kako utiče na ljudsku kožu, ili ako slučajno upadne u oči ili se proguta. Sapuni koje koristimo dolaze sa svih strana sveta, iz Afrike, Azije, iz država za koje nikada nebi rekli da dolaze sapuni, dok ostatak hemijskih proizvoda se preprodaje da im se poreklo skriva.

izvor:sciencequiz.net
Rešenje gore navedenog problema se moze naci u stvaranju sopstvene laboratorije u kući. Najosnovnija stvar potrebna jednoj kućnoj laboratoriji jeste aparatura za destilaciju. Ona se sastoji od: balona za destilaciiju, raznih nastavaka za destilaciju, hladnjaka, posude za hvatanje destilata koja je obicno staklena casa od vatrostalnog stakla i raznih potpora koje se mogu improvizovati, sa zadatkom da delove aparature drze na odredjenom mestu ili na odredjenoj visini. Princip korišćenja je vrlo jednostavan, svi koji su ikada pekli rakiju su imali prilike da vide jednu aparaturu za destilaciju, naravno, prilagodjenu za spremanje rakije.Tečnost u balonu se zagreva do ključanja i tada isparava, ta para potom prelazi u hladnjak gde se kondenzuje zbgo snižene temerature u samom hladnjaku, i potom se ta novo kondenzovana tečnost skuplja u posudi na kraju hladnjaka. Svi delovi aparature se mogu naci u slobodnoj prodaji na internetu, a neke stvari kao sto su stakleni stapici se mogu napraviti i kod kuće uz malo truda i otpadnog stakla.
Stakleni štapici se mogu proizvesti od otpadnog stakla tako sto se parče stakla zagreje do crvenog usijanja i potom se izvlači u dužinu do optrebne duzine i debljine samog štapica.
Uz pomoć ovakve aparature se može destilovati alkohol iz raznih biljaka kao što je krompir ili voće, mogu se izdvajati mirisne supstance iz cveća i mirisnog bilja, kao boje i eterična ulja iz biljaka bogatih uljima.
Nikola Milošević

One thought on “Potreba za kućnom laboratorijom

Оставите одговор