Negovanje rasada

Kvalitet rasada u velikoj meri zavisi od pravilne nege mladih biljaka. Osim navodnjavanja, neophodne mere su: provetravanje objekta, prihranjivanje, pikiranje, kaljenje, zaštita od bolesti i štetočina…

Previsoka vlažnost i temperatura, kao i nedostatak svetlosti, doprinose formiranju nežnih i izduženih biljaka, osjetljivih na bolesti. Zbog toga je svakodnevno provetravanje zaštićenog prostora obavezno. Ako su dani hladni i vetroviti, provetrava se kada je najtoplije, između 11 i 14 sati. Ova mera pojačava se tokom proleća, dok se za toplih dana „prozori“ podižu naizmjenično i uvek na suprotnoj strani od pravca vetra. Inače, neposredno poslie nicanja temperaturu treba smanjiti za 8 do 12 stepeni u odnosu na optimalnu. Čim se pojave prvi pravi listovi, ona se povećava i održava u optimumu sve do kaljenja, kada se opet smanjuje.

negovanje rasada

Mlade biljke imaju velike potrebe za hranljivim materijama. Prihranjuju se folijarno, raznim vrstama tečnih đubriva. Prvi put se to radi kada formiraju dva stalna lista. To utiče na čvrstinu stabla, bolji razvoj korena i povećanu otpornost biljaka, posebno prema niskim temperaturama.

U ranoj proizvodnji obično se seje gušće, tako da se dobija mnogo biljaka na maloj površini. Pošto im je u takvim uslovima otežan porast, neophodno je obezbediti odgovarajući životni prostor. To se postiže pikiranjem u pripremljene leje, hranljive kocke, razne vrste saksija, plastične vrećice i kontejnere. Pre toga plastenik se provetri, zemljište zalije, obeleže redovi ili pripreme odgovarajuće posude za pikiranje.

Rasad se zalije i pažljivo vadi lopaticom. Uzima se po jedna biljka sa što više zemlje. Glavni korenčić se malo skrati, što olakšava rast bočnih korenčića. Pikira se pod prst ili malom sadiljkom, odnosno štapićem debljine do 1,5 cm, kojim se pravi udubljenje u zemlji. Kada se postavi koren biljke, sadiljka se koso zabada i zatim ispravi. Tako se zemlja priljubi uz koren. Na taj način pikira se i pod prst.

Obavezna mera nege je i zaštita od štetočina i bolesti. Najveći problem obično je poleganje rasada, koje se javlja na prizemnom delu stabla. Obolele biljke prvo poležu, a zatim se osuše. Da se to ne bi dogodilo, osim redovnog provetravanja preporučuje se preventivna primena odgovarajućih ekoloških fungicida.  Protiv rovca, krtica i miševa efikasni su odgovarajući mamci.

Biljke pri rasađivanju postepeno treba privikavati na nove uslove, što se naziva kaljenje rasada. Reč je o postepenom, a zatim sve jačem provetravanju i smanjivanju temperature vazduha i zemljišta. Kaljenje najčešće počinje oko dve nedjelje pred sadnju.

Izvor: poljoprivredaiselo.com

Оставите одговор