Napravite sami lekovito vino ili rakiju

22006
Ovo je pravo vreme da krenete sa pravljenjem lekovitih vina ili rakije. To je tako lako, uostalom, zavirite u bakine recepte. Oni vredni već su napravili likere od višanja, orahovaču ali nije kasno. Malo dobre volje, dobrog vina ili rakije i zrelih plodova. Bićete ponosni na sebe a imaćete i lekoviti napitak za vas i goste.

Rakija sa kantarionom
Nabavite domaću rakiju, lozu, komovicu, pripremite i osušen cvet tog lekovitog kantariona. U dve litre ove rakije dodajte tridesetak grama tih cvetića, sipajte u flaše i ostavite mesec dana da odstoji. Pije se pred jelo. Kantarion je odličan za varenje, bolove u stomaku, protiv nesanice i depresije.
Vino sa žalfijom
Ovo vino je sjajno protiv umora, iscrpljenosti a lako se pravi.
Uberite sto grama listova žalfiije, stavite u litar vina i ostavite desetak dana da stoji. Procedite, sipajte u flaše i pijte uz ručak ili večeru. Žalfija deluje kao sedativ, antiseptik i antibiotik širokog spektra.
Ovo su primeri za podsećanje, ali budite kreativni pa napravite svoju mešavinu, naravno, prethodno dobro proučite lekovita svojstva biljaka.Izvor: dominomagazin.com

Оставите одговор