Kompatibilna sadnja: 10 cvetnica koje se slažu sa povrćem

Kompatibilna sadnja: Kako da oterate štetne i dozovete u vaš vrt korisne insekte. Cveće između povrća je mnogo više od blagotovnog šarenila u vašoj bašti. Cveće privlači insekte, koji ga oprašuju, pored njega insekti će oprašiti i  povrće koje ima cvet a nalazi se u njegovoj blizini kao što su grašak, paradajz, bundeva, paprika i sve one kulture koje zavise od oprašivanja cvetova.

12-Vegetables-and-flowers-at-RHS-Chelsea-556x370

U nekim slučajevima cveće može delovati kao mamac, ili za odbijanje štetnih insekata kao što su lisne vaši. Neko cveće je od koristi za grabežljive insekte kao što su neki štetni leptiri i ose, ono je tu posebno korisno za kontrolu štetočina.

Neke vrste cveća takođe deluju kao poboljšivači tla: bilo da je fiksiranje hranljivih materija ili u svrhu zelenišnog đubriva koje je zakopan u zemlju u ranom periodu svoje vegetacije. Neko cveće samo izgleda lepo i ukrašava vašu baštu i služi vam za ukrašavanje kuće ili za prodaju.

 

2-Calendula_thumb

Neven ( Calendula officinalis), neven je kao kod kuće u vašoj bašti, prosto se ne može zamisliti bašta bez nevena. On spada u lekovito bilje i jestivo cveće, koristi se za različite pripravke u kući. Pčele i ostali oprašivači vole neven zbog nektara i polena. Dozvolite jednoj sorti da vam se raširi i sakupljajte seme. Neven je jednogodišnja biljka tako da će se pojavljivati iz godine u godinu u vašoj bašti, ako ga jednom zapatite.

 

3-Nasturtiums_thumb

Dragoljub ( Tropaeolum majus), takođe se oseća kao kod kuće u bašti, a posebno kasnije u toku godine. Cvet i list su mu jestivi, kao i semenke koje se ponekad koriste kao ukiseljene u zimnici. Pčele ga veoma rado posećuju a takođe predstavlja magnet za gusenice.

 

4-Limnanthes-douglasii_thumb

Močvarni cvet, cvet jaje ( Limananthes douglasii), cvet koji se posebno preporučuje na mestu gde je potrebno oprašivanje. On jako privlači osolike muve (muve cvetare, lebdelice), koje su prirodni neprijatelj lisnih vaši. Svojim cvetom privlači pčele.

 

5-Camomile-flowers_thumb

Kamilica ( Matricaria chamomilla), praktično sve jednostavne tratičnice su vrlo privlačne pčelama, leptirima i osama. Kamilica takođe spada u lekovito bilje i ima široku primenu u kućnoj apoteci. Uklapa se bilo gde na otvorenom terenu, sa puno sunca.

 

6-Agastache_thumb

Meksička nana (Agastache),  predstavlja pravu kraljicu vrta sa svojim plavim cvetovima, može se koristiti u kućnoj apoteci. Ovaj cvet se ne spominje često kao prijatelj povrtnjaka ali on je magnet za pčele.

 

7-French-Marigolds_thumb

Kadifice ( Tagetes) Ovo je biljka koja dobro uspeva na različitim zemljištima. Kako su listovi i cvetovi kadifice jestivi, idealna je kao dodatak prolećnim i letnjim salatama. Kao biljka veoma je otporna, privlači insekte, puževi je ne vole , korisna je za nematode u tlu.

 

8-Phacelia_thumb

Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth), se može uzgajati kao zelenišno đubrivo, odnosno može se ukopavati u tlo kao đubrivo. Ona predstavlja pravi raj za pčele.

 

9-Red-Clover_thumb

Crvena detelina ( Trifolium pratense), je višegodišnja biljka koja je najpoznatija po svojim efektima na ljudsko zdravlje. Može se koristiti kao zelenišno đubrivo, ali ako su koren i stablo ostali u zemlji i ono hrani tlo. Crvena detelina je veoma popularna u organskoj poljoprivredi. Ona izgleda sjajno za pčele jer je veliki izvor nektara, tako da je korisna na mestima gde je potrebno oprašivanje.

 

10-Cosmos_thumb

Kosmos ( Cosmos bipinnatus), je jednogodišnja biljka cvetnica iz porodice glavočika. Boje su izrazito „vatrene“, cvetovi su blistavih boja i na suncu izgledaju prelepo. Odlično podnosi sušu, a veoma je otporan na bolesti, ne zahteva posebnu vrstu zemljišta. Sve vrste Kosmosa svojim cvetovima privlače razne insekte, naročito pčele i leptire. Da bi što duže biljka cvetala, treba odkidati iscvetale cvetove.

 

11-Symphytum-caucasicum_thumb

Gavez ( Symphotum officinale), koristi se kao lekovita biljka, a manje je poznato da gavez možemo koristiti kao tečno đubrivo u povrtarstvu, bogat je kalijumom, pa je podesan za đubrenje korenastog povrća, naročito paradajza. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza koji se mogu koristiti u ishrani stoke.

Postoji još veliki broj cveća koje se mogu saditi sa povrćem, ako ste probali neko i imate iskustva sa sličnim pišite nam.

Prevela i prilagodila Ivana Rakarić

Izvor: http://www.my-garden-school.com/10-flowers-to-grow-with-vegetables/

2 thoughts on “Kompatibilna sadnja: 10 cvetnica koje se slažu sa povrćem

Оставите одговор