Kako da uzgajate nar u svom domu

Nar

Kako da uzgajate nar u svom domu

Uz par praktičnih saveta, možete osmisliti svoj egzotični kutak koji će krasiti divna biljka nar i uživati u njegovim ukusnim plodovima!

Kako ističu mnogi stručnjaci u oblasti hortikulture, ovu biljku uopšte nije toliko teško uzgojiti.

Drveće nara koje se uzgaja napolju može da poraste čak i više od deset metra.

Međutim, patuljasta vrsta ovog egzotičnog voća pod imenom Punica granatum var. Nana ne doseže čak ni metar, te je idealna za uzgajanje u kući.

Uz samo malo pažnje prilikom uzgajanja , možete sami uzgajati ovu biljku koja vam neće doprineti samo zanimljivom dekoru doma, već će vam obezbediti i ukusne plodove.

Seme nara možete uzgajati u saksiji koju ćete napuniti tresetom i peskom u odnosu 1: 2. Ovakvim kombinovanjem dobijate kvalitetno zemljište za svoju biljku.

Biljci je potrebno mnogo svetlosti, te je poželjno da je stavite na mesto koje je izloženo suncu, po mogućstvu u južnom ili istočnom delu kuće.

Ukoliko ne možete da postignete temperaturu od oko 15 stepeni Celzijusovih u blizini prozora, idealno bi bilo da svoju biljku zaštitite providnom folijom kako biste stvorili efekat staklene bašte.

No, budite pažljivi i povremeno skidajte foliju svakog dana barem na kratko.

Nar treba zalivati, kako biste ga obezbedili dovoljnom količinom minerala. Ipak, potrudite se da u ovome ne preterujete, jer će previše vlagi uništiti izdanke.

Ovu egzotičnu biljku bi valjalo ponekad i nađubriti. Pomešajte tri do četiri kapi đubriva u četvrtini kantice i zalivajte svoje drvo sa ovim rastvorom.

Izbegavajte da svoju biljku držite na mestima gde može direktno biti izložena toplotnom izvoru, posebno ako je reč o različitim grejalicama jer je možete isušiti.

Nar će procvetati nakon devet meseci, a nakon dve do tri godine možete očekivati i prve plodove.

Izvor: Lisa.rs