Izveštaj sa predavanja “Organsko baštovanstvo i urbane bašte”

“Organsko baštovanstvo i urbane bašte”

Odnosno kako da budete 100%  odsto sigurni u to što uzgajate i koristite u ishrani ako živite u gradu

Predavanje pod nazivom “Organsko baštovanstvo i urbane bašte“ održano je u utorak 04. februara 2014. godine u mesnoj zajednici „Narodni heroji“ u Novom Sadu. Ovo jednočasovno predavanje organizovalo je udruženje „Poljosvet“ iz Novog Sada, a održala ga je predstavnica ovog udruženja Dubravka Đurić. Kako napraviti i održavati organsku baštu i kako to raditi ako živite u gradu ali u stambenoj zgradi bile su neke od tema predavanja.

 

Predavanje dipl .ing. Dubravke Đurić
Predavanje dipl .ing. Dubravke Đurić

 

U prvom delu predavanja, slušali smo o tome šta tačno podrazumeva izraz “organska bašta”, o tome kako se zamenjuju sintetički pesticidi sa prirodnim i organskim “uradi sam” preparatima za zaštitu bilja, kao i o tome kako jedna biljka, zasađena pored druge, može oterati parazit koji je karakterističan za neku kulturu. Najbolji primer je luk koji, posađen pored paradajza, štiti taj paradajz od gljivičnih oboljenja zbog svojih fungicidnih osobina.

 

Biljke koje povoljno utiču na svoje susede
Biljke koje povoljno utiču na svoje susede

 

U drugom delu predavanja, pričalo se o urbanim baštama, sređenim parcela nadomak gradova namenjenim ljudima koji žele da imaju svoju baštu ali pošto žive u stanovima nemaju tu mogućnost. Bilo je primera iz našeg regiona i predstavljena je prva urbana bašta grada Novog Sada, koja je nastala u saradnji sa grupom “Poljosvet”.

 

Primer urbane bašte u Čikagu, SAD
Primer urbane bašte u Čikagu, SAD

 

Ispod možete naći celu prezentaciju sa ovog predavanja koja nam je ljubazno ustupljena od strane ekipe “Poljosvet”.

 

 

Autor: Jovan Karadžić

Оставите одговор