Ishrana zečeva lekovitim biljem( organska proizvodnja kunića )

organsi uzgoj kunica organska proivodnja kunica organska proizvodnja zečeva lekovito bilje u ishrani kunica

ORGANSKA PROIZVODNJA KUNIĆA I LEKOVITO BILJE

 

organsi uzgoj kunica  organska proivodnja kunica organska proizvodnja zečeva lekovito bilje u ishrani kunica
Izvor fotografije: cdn-vps.osijek031.com/

 

Osim što jedu zdravu i svežu travu, divlji zečevi imaju pristup širokom spektru divljih biljaka koje mogu da jedu da izbalansiraju svoju ishranu i održavaju zdravlje. Kada zečeve držimo u zatočeništvu uskraćujemo im prirodan način ishrane a takođe i biljke koje bi u prirodi pojeli za samoizlečenje u slučaju bolesti. Organska proizvodnja kunića zahteva snabdevanje zečeva velikim brojem trava i zeleniša koje mogu da pojedu, ili ne pojedu, pruža im se mogućnost da izbalansiraju sopstvenu ishranu prema prirodnim instiktima. Zečevi su idealni pacijenti za biljne lekove jer su biljojedi i sa velikim entuzijazmom ih jedu.

Jedno od najvažnijih dnevnih obaveza u organskoj proizvodnji kunića je posmatranje. Posmatranjem na dnevnoj bazi lako možete uočiti prve znake bolesti i izolovati obolelu životinju i tako sprečiti zarazu kod ostalih životinja. Dok obavljate dnevne poslove jednostavno zastanite, pogledajte i oslušnite. Stojte u tišini i slušajte pažljivo da li zečevi kijaju, kašlju ili otežano dišu. Poneko kijanje je sasvim uobičajeno i normalno, ali zec koji učestalo kija zahteva više Vaše pažnje. Pogledajte pažljivo njegovu njušku i uši. Uši bi trebalo da su čiste, bez grinja. Uši pune grinja su prekrivene žućkastom koricom. Lako ih je tretirati kada ih uočite na vreme. Njuška i oči bi takođe trebalo da budu čisti i bez izlučevina. Za redovno proveravanje vaših zečeva treba vam svega nekoliko minuta, a time sebi skraćujete vreme lečenja, jer su prevencija a i lek vrlo jednostavni. Znači, broj jedan kod održavanja zdravlja zečeva je posmatranje.

Verujem da većina zdravstvenih problema kod zečeva potiče od disbalansa njihovog imunog sistema koji ih čini podložnim bakterijskim i parazitskim oboljenjima. Najbolja biljka za balansiranje imunog sistema je Ehinacea, koja se može gajiti ali i kupiti u većini prodavnica zdrave hrane.

Još jedna preventivna mera koja vam može pomoći u uzgajanju zečeva je higijena. Održavajte kaveze čistim, uklanjajte temeljno izmet i ostatke izmedju posipa. Čist kavez podrazumeva i čiste zečeve. Takođe je važna ventilacija. Vazduh bi trebao da se kreće i da se održava svežim, što takođe znači da će biti manje neprijatnih mirisa kako za vas, tako i za zečeve. Jabukovo sirće se može koristiti kao dodatak vodi za piće i može se davati u kontinuitetu ili u razmacima od po 3 meseca (3 meseca davati, pa 3 meseca pauza itd.). Doziranje: dodati jednu do dve supene kašike jabukovog sirćeta u 3,8l vode.Ekstrakt semena grejpfruta – 5 do 10 kapi na 3,8l vode, dva puta godišnje po dve nedelje, kao preventiva protiv glista (kao i prilikom nabavke novog zeca koji se drži u karantinu, „za svaki slučaj“). Ehinacea– nekoliko stabljika sa listovima uz redovnu hranu, kao stimulator imunog sistema. Postoji još mnogo preventivnih mera koje se mogu primenjivati, ali ovo su jedne od najboljih.

Čistokrvne rase su podložnije bolestima od ukrštenih rasa. To je uglavnom zbog toga što se uzgajivači trude da usavrše rasu, i u većini slučajeva ne uzimaju u obzir zdravstvene rizike, a ukrštanjem se stvara savršeni zec. Retki su problemi kod ukrštenih rasa jer imaju prirodnu preventivu i hibridnu snagu.

Evo spiska nekoliko biljaka sa nazivima i preporukom za upotrebu. Prirodni lekovi su odlični za tretiranje manjih oboljenja kao što su gastrointestinalni problemi, infekcije očiju, dijareja, grinje itd. Vaše zečeve u organskoj proizvodnji bi UVEK trebalo da opskrbljujete dobrim senom, sočnim travama kao što je maslačak i bokvica, lišćem maline, kupine, jagode, grančicama i lišćem vrbe ako je moguće. Ovakva hrana će doprineti dobrom zdravlju vašeg zeca, ali ona nije namenjena za lečenje svih bolesti. Semenje koje ste kupili za sadnju biljaka nisu dobra hrana za zečeve jer su često tretirane sredstvima protiv gljivica i sl. Koristite semenje koje ste kupili kao hranu ili ono koje ste sami proizveli.

BREZA- za žvakanje, ublažava bolove, protiv upalnih procesa, diuretik

CRNE SEMENKE SUNCOKRETA – za stanje krzna

 

kupina , lečenje zečeva organska proizvodnja kunica
Izvor fotografije: 1.bp.blogspot.com

 

KUPINA- odlična za skotne ženke, za hlaðenje preko leta, za stimulaciju apetita, dijareju, za bezbedno upoznavanje mladunaca sa zelenišem koristite lišće I plodove. Veoma je umirujuća za zečeve I pomaže pri hlaðenju na letnjim vrućinama time što poboljšava cirkulaciju. Dobar je dodatak ishrani skotnih ženki preko leta.

CAULOPHYLLUM THALICTROIDES (Blue cohosh) – ima slične efekte kao rusomača. Koristi se kod težeg poroðaja ili u slučaju da se mladunče zaglavi jer deluje na proširenje poroðajnog kanala. Ne sme se davati u trudnoći, nego sačekati početak poroðaja. Ubrzava trudove, a takoðe je korisna za iscelenje nakon poroðaja.

BORAŽINA- kao laksativ, povećava lučenje mleka kod ženki, kod groznice, za smanjenje stresa. Odlična poslastica nakon poroðaja – dok ženka uživa iskoristite priliku da pregledate leglo.

KAMILICA – ublažava bolove, smiruje nervozu, za ispiranje suznih očiju u obliku čaja uz dodatak meda. Skuvajte čaj, malo jači nego što bi inače popili I dodajte kašikicu meda. Oči se tako mogu ispirati uz pomoć šprica bez igle ili kompresama brisati. Ovo je zaista delotvorno jer I kamilica I med imaju antibakterijsko I antigljivično dejstvo, sa svojstvima antibiotika. Dozvolite zecu da pojede malo kamilice pre nego što mu tretirate oči, jer će ona ublažiti bol I delovati umirujuće a I sa zecom ćete lakše rukovati.

MIŠJAKINA – protiv upala, za posekotine

PRILIP, BROĆIKA – zalečenje posekotina, laksativ

KONJSKO KOPITO – za iskašljavanje

 

gavez, organska proizvodnja kunica , lečenje zečeva
Izvor fotografije: bastovanstvo.rs

 

GAVEZ – za isceljenje I pravilno formiranje kostiju, za bolesne, stresirane, slabe zečeve. Ako imate zeca koji ne jede možete mu ponuditi nekoliko listova. Probajte da osušite gavez poput sena I tako ga uskladištite za zimu (može da se poseče nekoliko puta), a zečevi ga vole I svežeg. Ova biljka ima umirujuće dejstvo. Gavez je odličan izvor vitamina A I dobar je za skotne ženke I one koje doje mladunce. Takođe je dobar za probleme sa varenjem I kada se u stomaku zaglave loptice zečijih dlaka koje ne mogu izaći prirodnim putem kroz izmet. Kao tonik je odličan za stomak I za jačanje imuniteta. Kada se previše upotrebljava može izazvati dijareju, koja ako se ne primeti na vreme, može izazvati dehidrataciju. Kada se upotrebljava u normalnim količinama gavez je jedna od najboljih biljaka za zečeve.

MASLAČAK – pročišćava krv, za respiratorne bolesti, protiv upala, protiv infekcija bešike, protiv dijareje, za bolju laktaciju, za ženke nakon porođaja. Neki respiratorni problemi kod zečeva, kao što je pastereloza, mogu vremenom izazvati ozbiljne probleme kao što su krivljenje glave, gubitak ravnoteže I smrt. Testovi sprovođeni na zečevima tretiranim maslačkom pokazuju njegovu efikasnost kod upale pluća, bronhitisa I infekcija gornjih disajnih puteva. Možete koristiti lišće, cveće I koren. Koren iskopati I prosušiti pa od njega pripremiti blagi čaj koji se zečevima dodaje u vodu za piće. Poznat je po svom isceljujućem dejstvu. Gorki biljni sok (beo poput mleka) stimuliše rad svih žlezda, pa tako I mlečnih kod ženki. Biljka ima I laksativno dejstvo a I steže stolicu, pa se može upotrebljavati za regulisanje dijareje I zatvora.

EHINACEA – stimulator imunog sistema I antibiotik širokog spektra; u malim dozama stimuliše imuni sistem a u većim deluje kao antibiotik. Koristi se I protiv upala, a ima I antivirusno dejstvo. Može se uzgajati ili kupiti. Odlična je kao preventiva- povremeno treba dodati nekoliko listova u redovnu hranu radi boljeg imuniteta I bolje borbe protiv infekcija. Istraživanja su pokazala da ehinacea povećava proizvodnju interferona u telu. Sa antiseptičkim I antibakterijskim dejsvom, povećava broj belih krvnih zrnaca I time se uništavaju bakterije I usporava širenje infekcije. Takođe, ova biljka se može osušiti I dodati senu u zimskom periodu. Može se kupiti u obliku kapsula u prodavnicama zdrave hrane. Dodati 4 kapsule u 3.8l vode, prokuvati, ohladiti I čuvati u frižideru. Kada se daje zečevima uzeti ¼ ovog koncentrata I pomešati sa ¾ vode I tako davati.

CVET ZOVE- za iskašljavanje, kod groznice

EUKALIPTUS – osušen I samleven u prah deluje protiv buva

VIDAC, OČANICA – za ispiranje suznih očiju

KOMORAČ – protiv gasova I nadutosti, za bolju laktaciju

 

beli luk, organska proizvodnja kunica, lečenje zečeva
Izvor fotografije: zdravasrbija.com

 

BELI LUK – za imunitet, antiseptik, antibiotik, nadutost I gasovi, protiv parazita, za iskašljavanje. Dobar je lek, ali je malo teže navesti zečeve da ga jedu.

ĐUMBIR – neplodnost kod mužjaka

ŽDRALJEVINA – za bolju laktaciju

ZLATNICA – protiv upala

EKSTRAKT SEMENA GREJPFRUTA – protiv parazita. 10 kapi na 3.8l vode u trajanju od 2 nedelje ili duže ako je stanje lošije. Može se koristiti u kombinaciji sa sirovim semenima bundeve. Kao preventiva može se davati dva puta godišnje uz nekoliko sirovih semenki bundeve u redovnoj hrani da bi se izbegla kokcidioza. Ima upotrebu kao baktericid, fungicid, antivirusni I antiparazitski preparat.

PEPELJUGA – protiv parazita. Prija mladim zečevima, odrasli je odbijaju. Korisna je u proleće jer niče rano kada je izbor zeleniša prilično ograničen.

LAVANDA – problemi sa cirkulacijom, stres, iscrpljenost, ubrzava porođaj, ubrzava trudove, ubrzava izbacivanje posteljice. Koristiti sa oprezom, retko, samo u ekstremnim slučajevima. Cvetovi imaju blago omamljujuće dejstvo jer ne deluju na nervni sistem kao antistimulant, nego na srce I krvotok, snižavajući pritisak. Lavanda je dobra protiv stresa.

MATIČNJAK – antibakterijsko I antivirusno dejstvo, nadutost I gasovi, dijareja, smanjuje stres

SLADIĆ – dobar za želudačne upale I kašalj

LANENO SEME – laksativ, pomaže kod presvlačenja tj menjanja krzna

NEVEN – modrice, rane koje sporo zarastaju, čirevi, kožna oboljenja, problemi sa varenjem

MAJORAN – kašalj, upale usne duplje I grla, digestivni problemi, nelagode u materici, smirenje

MEDUNIKA – za ispiranje očiju

GUJINA TRAVA, GOSPIN TRN – pomaže izbacivanje amonijaka iz krvi I štiti jetru I bubrege, poboljšava laktaciju kod ženki

NANA – učvršćuje stolicu, za mastitis, usporava lučenje mleka I može se davati ženkama samo u periodu odbijanja mladih, NIKAKO ne davati dok doje. Može se davati kod prehlade, upale očiju, za stimulisanje rada jetre, za opuštanje mišića digestivnog trakta, za bolje lučenje žuči, za bolje varenje, protiv gasova I grčeva. Izbegavati kontinuiranu upotrebu jer može doći do iritacija sluzokože. Ne treba je davati u bilo kom obliku mladuncima. Bere se pre cvetanja.

SRDAČICA – za ispiranje očiju

POTOČARKA – jak antiseptik

KOPRIVA – pospešuje laktaciju

 

kopriva organska proivodnja kunica lečenje zečeva
Izvor: mojahercegovina.com/

 

OVAS – davati povremeno pred kraj leta. Dobar je za probleme sa varenjem, dijareju, probleme sa bubrezima I bešikom. Mladunci ne bi trebalo da ga jedu jer često nisu u stanju da ga progutaju pa mogu da se udave.

PERŠUN – poboljšava sastav krvi, protiv urinarnih problema. Koren se koristi protiv zatvora I opstrukcije creva. Leči upale bešike I bubrega, poremećaje varenja, pomaže plodnost mužjaka I produktivnost ženki.

PAPAJA – kod gajenja angora zečeva daju se tablete enzima papaje svakih nekoliko dana da bi se sprečilo nagomilavanje (stvaranje loptica) dlake u crevima. Enzim pomaže da se dlake u utrobi raspadnu I održava protok creva. Može se davati I drugim vrstama zečeva. Zečevi vole ove tablete a mogu se kupiti u većini prodavnica zdrave hrane.

ANANAS – Bromelain, enzim iz ananasa, se u najvećim koncentracijama nalazi u sredini ananasa, delu koji obično bacamo. Sveži ananasi su najbolji, jer se njihovom preradom, kuvanjem I zamrzavanjem enzim gubi. Bromelain je dobar protiv dijareje; smanjuje lučenje crevnih tečnosti a veruje se da ima I svojstvo mukolitika I dobar je za varenje. Dakle, on širi površinu sluzokože gastrointestinalnog trakta I pomaže razlaganje I apsorpciju korisnih proteina. Sa obzirom da sprecava probleme sa nagomilavanjem dlake, korisno ga je davati u periodima kada se dlaka menja.

BOKVICA – antimikrobna, antispazmotička, protiv posekotina, za iskašljavanje, protiv groznice I dijareje, bezbedna za upotrebu kod mladunaca takođe jer se može koristiti svakodnevno. Lišće umiruje infekcije urinarnog trakta I iritacije. Sok isceđen iz svežeg lišća daje se oralno, kod zapaljenja sluzokože, cistitisa, dijareje I plućnih infekcija. Sok se može upotrebljavati za zapaljenja, ranice I druge povrede. Bokvica ne izaziva digestivne probleme, već reguliše rad creva I dobra je za sluzokožu. Korisna je u ishrani mladih odbijenih od sise. Osim što se koristi sveža, može se osušiti I davati tokom cele godine.

TUŠT – tušt sadrži više omega -3 masnih kiselina od bilo kog lisnatog povrća. Postoji studija o zečevima sa visokim holesterolom, koji su hranjeni ovom biljkom I nivo holesterola se spustio.

MALINA – prevencija I tretiranje različitih problema kod razmnožavanja, kao što je izbacivanje posteljice posle porođaja. Poboljšava opšte stanje tokom trudnoće I obezbeđuje brz porođaj. Ako se koristi tokom poslednje dve nedelje trudnoće dobar je preventivni prenatalni suplement. Dobar je lek za digestivne probleme, dijareju, neplodnost mužjaka, groznice, I bezbedan je za mladunce.

CRVENA DETELINA – za suzne oči

RUZMARIN – snižava krvni pritisak, idealan za iscrpljene, slabe I depresivne zečeve. Stabljike I lišće poboljšavaju cirkulaciju, stimulišu varenje I dobri su za prehlade. Brati sveže, sušiti Ili gajiti u zatvorenom prostoru preko cele godine.

ŽALFIJA – osušena I usitnjena u prah služi protiv buva, smanjuje laktaciju pa je dobra kod odbijanja mladih od majčinog mleka, digestivni stimulant I stimulant materice. Treba se koristiti sa oprezom I izbegavati davanje u trudnoći.

SASSAFRAS ALBIDUM – osušen, usitnjen dobar protiv buva

SREBRNI BOR – bronhitis, sinusitis, neuralgija, reumatizam

RUSOMAČA – problemi sa matericom, jak lek protiv dijareje. Koristiti retko

KISELJAK – hladi I umiruje, odlična poslastica tokom leta

JAGODE – cela biljka je dobra za hlađenje I kao antiseptik. Lišće je bogato gvožđem I navodno sprečava pobačaj. Za spoljnu upotrebu se koristi na upaljenom tkivu, kod osipa I bolnih očiju.

TIMIJAN – kod dijareje. Stabljike I lišće su idealni za lečenje digestivnog trakta, kod bolova u stomaku, groznice, protiv crevnih parazita. Bere se pre I u toku cvetanja, leti, neophodno je odstraniti drvenaste I tvrde delove stabljike.

 

vrba , organska proivodnja zečeva, lečenje kunica
Izvor fotografije: mistoprozivot.cz

 

VRBA – kod upale creva, koristiti grančice I lišće. Zgodna je kao zimska hrana, lako ju je skupiti I skladištiti. Ublažava bolove I prirodan je kokcidiostatik.

ORGANSKA  PROIZVODNJA KUNIĆA – još saveta

Ako prilikom lečenja, ili u bilo koje drugo vreme, primetite da je zečija stolica meka I lepljiva, privremena promena ishrane može biti korisna. Izbacite zrnevlje I granule, hranite ih senom trave I nekim korisnim biljkama. Ove biljke će pomoći u stezanju stolice, ali su I važan deo zdrave ishrane, a neće izazvati zatvor. Ne želite da zec ide iz ekstrema u ekstrem. Četiri najbolje biljke za ovaj problem su bokvica, list maline, list kupine I list jagode. Ove biljke su hrana a I lek. Ne morate brinuti da li će zec previše pojesti. Možete ih I sušiti I davati u kombinaciji sa senom I rešiti problem za nekoliko dana.

Sa druge strane, ako je stolica vodena više nego mekana, verovatno je potreban jači lek. Izmene u ishrani su iste kao u prethodnom slučaju, uz dodatak rusomače. Ona je odlična medicinska biljka, ali je jako jaka pa sa njom ne treba preterivati. Jedna mala šaka lišća I stabljika, dva puta dnevno, tri ili četiri dana I to bi bilo dovoljno da se reši problem. Kada se zec počne oporavljati, postepeno smanjivati količinu rusomače, onda prekinuti I nastaviti sa mešavinom sena I četiri biljke još dan ili dva. Granule I zrnevlje uvoditi postepeno.

UŠNI PARAZITI (grinje I sl.) – može se upotrebiti bilo koje jestivo ulje – maslinovo, kukuruzno, bademovo, itd. Ovom ulju se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca da se ubrza proces zarastanja. Ulje ima tri svrhe – umiruje kožu, guši I ubija parazite I ubrzava izlečenje. Ukapati 6 do 7 kapi u svako uvo, masirati I utrljavati u ušnu školjku, da I unutrašnjost bude prekrivena uljem. Zec će sam otresti prljavštinu posle nekoliko tretmana. Tretirati prva dva dana, zatim svaki drugi dan 14 dana, zatim dva puta nedeljno naredne dve nedelje. Paraziti imaju ciklus od 28 dana života, zato se moraju tretirati do 28. dana da bi bili sigurni da su istrebljeni do kraja. Može se napraviti I miks od mineralnog ulja sa nekoliko kapi jabukovog sirćeta, 5-6 kapi ulja kamfora I ulja ruzmarina. Nekoliko kapi u svako uvo je dovoljno kao preventiva, dati svaki put kad sređujete zečije nokte.

INFEKCIJE OČIJU / SUZNE OČI – problemi sa očima nisu neobični kod zečeva, prašina I ostala prljavština mogu da se nakupe u suznim kanalima ( češće se dešava kod mladih u gnezdu), a ako se ne ispira može izazvati bakterijsku infekciju. Ispirati sa slanim rastvorom ili bilo kojim rastvorom za ljudsku upotrebu ( većina njih je laboratorijski testirana na zečevima). Nekoliko kapi ulja čajevca možete razmazati okolo upaljenog područja jer je prirodan antiseptik I dobar za lečenje mikrobnih infekcija. Kamilica ima slično dejstvo.

GASTROINTESTINALNI PROBLEMI – Zečevima je potrebna hrana bogata vlaknima zbog održavanja zdravlja creva. Seno (od pokošene trave) održava dobar protok digestivnog trakta. Ako zec ne unosi hranu postoji problem. Ako se kuglice izmeta smanje, ili su jako suve, ili ih nema uopšte, to je znak da postoji začepljenje izazvano lopticama dlake I zastoj u probavnom sistemu. Morate što pre uspostaviti protok ponovo. Možete uzeti 100% konzerviranu bundevu (nikako ne konzerviranu bundevu pripremljenu za kolače jer u sebi ima začina koji mogu naškoditi zecu). Bundevu ubacite u špric I odstranite iglu. Vrh šprica ubacite u ugao usta zeca I lagano istisnite sadržaj, malo po malo. Za jednu dozu dovoljna je količina od 2 kafene kašike; sačekajte 3 sata pa ponovite postupak. Dnevno možete davati 4 do 6 puta, svaki dan, dok zec ne počne da jede I proizvodi izmet. Kora bresta u usitnjenom obliku može pomoći kod GI problema. Ako zec neće da je pojede usitnite je I kao prašak pomešajte sa vodom. Jedna kafena kašika praška u vodu za piće 3 do 4 puta dnevno. Hranjenje listom gaveza u toku nekoliko dana rešava problem I vraća ishranu u normalu.

PROBLEMI SA BUBREZIMA ILI BEŠIKOM – bilo koji diuretik koji će povećati protok urina je dobar za urinarni trakt kod zečeva. Ovo pomaže da se izbaci pesak iz bešike (zbog velikog unosa kalcijuma). Čaj od korena maslačka u vodi I brusnica kao poslastica nekoliko puta nedeljno će pomoći. Brusnica sprečava da se bakterije zadržavaju na zidu bešike, pa se izbacuju zajedno sa urinom.

TONIK ZA TRUDNOĆU – kombinovati sledeće sastojke- osušene, list maline, koprive I ždraljevine (Galega officinale) u jednakim delovima, I polovinu gospinog trna (Silybum marianum), sve organskog porekla (uzgojeno ili kupljeno). Upotreba: 1 supena kašika dnevno u uobičajeno vreme hranjenja. Daje se skotnim ženkama nedelju dana pred pripremu gnezda do prvog meseca. Ova mešavina olakšava gnežđenje, bogata je hranljivim materijama I poboljšava laktaciju. Staviti u redovnu hranu, jednom dnevno.

U slučaju da primetite da sam nešto propustio, javite, rado ću dodati. Neke od ovih informacija uzete su iz drugih online izvora I starih knjiga o zečevima. Koristio sam većinu ovih biljaka na svojim zečevima preko 30 godina. Koristite ih sa oprezom I znajte čime hranite svoje zečeve. Nadam se da ste uživali u ovom postu! Nađite nas na Fejsbuku I proverite dnevne informacije o zečevima. PRIDRUŽITE SE ZEČIJOJ REVOLUCIJI prijavljivanjem na naš blog da bi mogli pratiti najnovije postove koji se dodaju. Proverite odeljak sa datotekama na ovom blogu! Dodaćemo još datoteka u budućnosti sa obiljem novih informacija.

Za sajt NEZAVISNO DOMAĆINSTVO tekst prevela: Ivana Jović
Tekst preuzet sa: riseandshinerabbitry.com

Оставите одговор