HIDROPONIJA ili budućnost poljoprivrede?

Svedoci smo promena koje su uslovljene modernim načinom života. Gotovo svakodnevno možemo uočiti kako se priroda menja pod uticajem modernog čoveka. Poplave i suše su postale naša svakodnevnica. Prekomerne upotrebe pesticida i herbicida su zagadile zemlju koja je elementarna potreba tradicionalne poljoprivrede. Kulture koje uzgajamo skoro da su neupotrebljive u čovekovoj ishrani, a uskoro će postati i nedovoljne. Tu je i sve veće prisustvo genetski modifikovanih kultura čija se upotreba u ljudskoj i životinjskoj ishrani pokazala kao veoma opasna po zdravlje.

Iz svih ovih primera vidimo da se mora pronaći način da se tradicionalne kulture uzgajaju na novi, efikasniji i prvenstveno, na način koji neće ugrožavati zdravlje onih koji će koristiti naše proizvode. Zbog toga se moramo okrenuti organskoj i efikasnijoj poljoprivredi.

hidroponija

Jedan od primera, o kojem ćemo i pisati je hidroponija ili ti hidroponični uzgoj u povrtarstvu.

Umesto da svakodnevno gledamo u nebo i nadamo se kiši, pronašli smo način da svaka biljka dobije dovoljno vode. Umesto da čekamo sunčane dane, pronašli smo način da biljkama ponudimo čak 16 sati sunčevog svetla. Umesto da brinemo o bolestima koje bi mogle da unište kompletne zasade, pronašli smo način da biljke zaštitimo bez upotrebe hemijskih jedinjenja.Umesto da koristimo veštačka đubriva pronašli smo način da biljke prehranjujemo na organski način.

 Biljke koje su uzgajane na ovaj način su veoma izdašne, rađaju krupne i zdrave plodove. Uzevši kao primer jagodu, uspeli smo da umesto jedne berbe u godini, imamo čak četiri. A ono što je najbitnije, ovim načinom uzgajanja se dobija proizvod koji je stoprocentno organski, a samim tim može postići veće cene na tržištu.

 

Hidroponija 1

 Još jedna od prednosti hidroponičnog načina uzgoja nad tradicionalnim je neverovatna ušteda prostora. U zavisnosti od sistema koji se primenjuje moguće je proizvesti i do 100 kg jagode na 2 m², što nas prostom računicom dovodi do 400 kg na 2 m² u toku jedne godine. Sve što vam je potrebno je zatvoreni prostor i oprema.

 Naravno, proizvodnja se ne mora ograničiti na jagodu. Hidroponija je pogodna za uzgoj paradajza, paprike, salate, kupusa, šargarepe, cveća i mnogih drugih kultura.

Izvor: agroeko.net

0 thoughts on “HIDROPONIJA ili budućnost poljoprivrede?

Оставите одговор