Gradnja vrtnog kamina

Gradnja vrtnog kamina

271139_177346415660053_5182692_n

Vrtni kamin možete sazidati od opeke ili klinker opeke. Najprije morate naći odgovarajući prostor. Pri tome uzmite u obzir glavni smer vetra te odnos svetlosti i senke. Razmislite i o tome koliko će kamin biti udaljen od kuće.

Ako kamin ne planirate postaviti na terasu, prvo napravite betonski temelj. Za to iskopajte oko 30 cm duboku jamu, napunite je 25 cm debelim slojem šljunka te na njega postavite 7,5 cm debeo betonski temelj. Okvir panela namažite mešavinom ulja i vode te umiešajte beton: neka odnos cementa, peska i šljunka bude 1 : 2,5 : 4. Dodatno armirajte mrežom od građevinskog željeza.

Dimenzije prostora za pečenje odredite prema želji. Najprije osigurajte rešetku za pečenje, rešetku za ugljen i posudu za pepeo. Pritom pazite na veličinu upotrijebljene opeke i 2 cm velike fuge. Sledeće skice pokazuju kako se zida kamina

8451707210555392

8451707210716544

 

Zidovi su visoki 12 visina opeke. Kod opeke standardne veličine, ta visina iznosi oko 1 metar.

Zidove treba sazidati tako da okomite fuge dolaze na polovinu opeke. Svaki sloj opeke započnite raditi u uglovima i za poravnavanje napnite uzicu. Z vrijeme rada stalno proveravajte ravninu uz pomoć vodene vage. Neka fuge budu jednake dimenzije i debele 1 cm. Fuge treba redovno ravnati. Postavite više držača kako biste kasnije mogli pomicati i rešetku za pečenje i ugljen.

Gradnja zida

Neka se središnji zid naslanja na po 3/4 opeke sa svake strane, a neka puna opeka bude na desnoj strani.

84517072126456968451707212435440

Sledeća slika: Okvir vrata napravljen je od snažne letve borova drveta, velike 30 x 50 cm. Okove za vrata jednostavno privijte.

  • Za pričvršćivanje okvira i rustikalnih okova za vrata upotrebite pocinkovane vijke.
  • Rešetku za ugljen i posudu za pepeo postavite na najniži držač, a rešetku za pečenje na srednji ili na gornji držač.

Osim ugljena, sredstva za pripaljivanje ili plina, potrebno nam je još nekoliko pomagala. Neizbežan su pribor za pečenje razne viljuške, hvataljke, posude za mariniranje itd. Osim toga, potreban nam je i oštar nož te stabilne daščice za rezanje. Razveselit će nas i pregača te kuvarska kapa.

Ne zaboravite ni na baklje i sveće, bilo za postizanje romantičnog okruženja, ili pak za otklanjanje insekata.

Senice, paviljoni i šatori za zabave

Kako Vam na otvorenom ne bi smetalo sunce, a kratak pljusak ne bi prekinuo zabavu, prostor za roštilj i sedenje možete zaseniti i zaštititi od kiše.

Saveti:

  • Pravovremeno upalite plamen u kaminu ili roštilju.
  • Pričekajte da se drveni ugljen potpuno zažari i bude prekriven belim slojem pepela (30 do 60 minuta).
  • Mehom raspirite vatru.
  • Ako ne postoje otvori za prozračivanje, vrućinu možete regulisati tako da ugljen posložite na gomilu ili ga razgrnete.
  • Meso marinirajte jer tako postaje ukusnije, mekše i sočnije. Meso pecite na roštilju toliko dugo dok na gornjoj strani ne počne istjecati sok pa ga tek onda okrenite. Prema kraju pečenja smanjujte vrućinu kako je gore opisano.
  • Kako se riba ne bi lijepila za rešetku, možete je peći zamotanu u aluminijsku foliju.
  • Takođe možete i grilovano povrće
  • Vreme pečenja zavisi o vrsti hrane i oblika roštilja, a takođe i o vremenu. Nakon nekoliko pokušaja, postat ćete pravi majstor za roštilj.

Izvor http://www.baumax.hr/

dipl.ing.arh Ivana Rakarić

One thought on “Gradnja vrtnog kamina

Оставите одговор