Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Ako ste ikada poželeli da pobegnete od gradske vreme u neko mirnije mesto, savršena destinacija za to je selo Githorn u Holandiji. Prelepa priroda, stare kuće sa trščanim krovovima, mnogobrojni kanali za vožnju čamcem i drveni mostovi za šetnju čine ovo idilično selo posebnim mestom za opuštanje, a u njemu ćete zaboraviti na bučne automobile jer nisu dobrodošli, posebno jer za njih nisu ni izgrađeni putevi.

Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Selo Githorn je postalo veoma popularno nakon što je 1958. godine u njemu snimljen holandski film Fanfare, a danas je svetski poznata turistička atrakcija koja svojom lepotom privlači mnogo ljudi.

Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Ovo selo često zovu i holandska Venecija jer 7.5km kanala prolazi kroz njega, a ima i 180 drvenih mostova i nekoliko uskih ulica koje su jedini način na se pešaka stigne do kuća. Kanali su duboki samo 1 metar, a kopani su kako bi se prevozio treset i građevinski materijali za zidanje kuća. Kako je to močvarno područje, nakon kopanja su se pojavile i mnogobrojne bare, plitka jezera i ostrva na kojima sada živi oko 2.600 ljudi.

Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Većina kuća ima trščane krovove jer močvarna oblast pruža dosta trske. U prošlosti, samo bogati stanovnici su stavljali crepove na krovove, a situacija je sada obrnuta jer održavanje trščanih krovova zahteva više novca od crepova.

U selu postoji muzej u kome se može naučiti o životu i radu ljudi koji su u njemu živeli u poslednjih 100 godina, mogu se videti razni keramički radovi, stari automobili, bicikli i sanke. Tu se organizuju i razne likovne izložbe i posebne aktivnosti za najmlađe. Tokom zime, Githorn je posebno atraktivno mesto za ljubitelje klizanja.

Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Githorn je idilično mesto za posetu i uživanje u miru i tišini, vožnji kanalima i laganim šetnjama preko mostova. Posetioci kažu da upijanje mirne atmosfere deluje terapeutski.

Githorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošliGithorn: Idilično selo u Holandiji u kome automobili nisu dobrodošli

Foto: youramazingplaces.com

Izvor: ekokuce.com

Оставите одговор