Aktivni ugalj – kako napraviti filter za vodu

Zadnjih nekoliko decenija se podiže svest ljudi o tome koliko je čista voda neophodna za bilo koji živi organizam, ne samo za čoveka. Život biljke, na primer, nije uslovljen sadržajem vode koliko je čovek, ali zato čovek ili životinja koja jede plod te biljke oseti posledice toga kakvu je vodu biljka apsorbovala u sebe. Podzemnu i izvorsku vodu je u većini slučajeva neophodno tretirati, jer mogu da sadrže teške metale, bakterije i viruse, dok vodu iz gradskog vodovoda je poželjno tretirati pre nego što se unese u ljudski organizam jer može da sadrži jone i supstance koje nisu zdrave po ljudski organizam.

Jedan od načina da se voda tretira jeste napraviti filter za vodu pomoću aktivnog uglja. Sve što je potrebno jeste aktivni ugalj, šljunak, pesak, i malo kreativnosti. Najjednostavnija šema izgleda ovako:

filter za vodu uradi samNa dnu uređaja se nalazi aktivni ugalj, iznad njega pesak a na samom vrhu se nalazi sitan šljunak. Proporcija sadržaja je sledeća, dve šestine zapremine zauzima aktivni ugalj, tri šestine pesak, i jedna šestina šljunak. Priprema uređaja je sledeća, prvo treba očistiti šljunak i pesak od mogućih nečistoća poput prašine, zatim pripremiti posudu u kojoj će se nalaziti aktivni ugalj sa ostatkom sadržaja. Kod ovakvog slučaja sa plastičnom flašom, kao što je gore, na dno flaše gde je nekada bio zatvarač treba staviti platno koje će da spreči ispadanje sadržaja iz flaše, zatim staviti aktivni ugalj u granulama, zatim predhodno pripremljen pesak i na kraju šljunak. Kada se to završi, pre upotrebe treba propustiti vodu kroz uređaj da bi se očistio od praškastog aktivnog uglja. Da li je uređaj spreman za korišćenje ili ne može se zaključiti po tome da li u filtratu ima taloga. Kava filtrat vode bude čist, to je znak da je uređaj spreman za korištenje.

Ovakav način filtriranja ima svoju manu, on pročišćava vodu od strane materije poput mulja i većine metala, ali ne steriliše vodu od mogućih bakterija i virusa. Da bi se voda sterilisala potrebno ju je proključati.

Zapreminu vode koju može ovaj filter da očisti zavisi od toga koliku aktivnu zapreminu uređaj ima i koliki je stepen zagađenja vode koji se filtrira. Da li je potrebno promeniti sadržaj uređaja najbolje se može zaključiti po promeni ukusa.

Autor: Seraphim

0 thoughts on “Aktivni ugalj – kako napraviti filter za vodu

Оставите одговор