Eko park u Kragujevcu: Zavirite u pravu ekološku oazu!

Eko park u Kragujevcu: Zavirite u pravu

ekološku oazu!

Na više od sedam hektara u naselju Ilina Voda u Kragujevcu, prostire se prava ekološka oaza. Ovo je prvi ekološki park u kome je sve od recikliranog materijala. Pogledajte kako izgleda

1408979930

Naime, meštani naselja Ilina Voda od deponije zarasle u korov, napravili su pravu malu oazu mira.

Park je prepun različitog sadržaja pa se u njemu može naći japanski vrt, ptičji grad, domaće životinje ali i izložba starih zanata gde se i posetioci parka mogu oprobati u pravljenju različitih predmeta.

– Nešto što bi bilo na deponiji to dođe kod nas u park i mi to ugradimo ovde na svoj način, tako da na mnogim forumima naš park zovu i second hand park, ali to još jednom pokazuje i mi se upravo po tome izdajamo, što je ovaj park nastao prosto ni iz čega. Tako da nisu potrebna samo sredstva već je potrebna i dobra volja ljudi koji hoće nešto da urade, – istakao je za RTV Slađan Rakić, predsednik udruženja građana „Eko park Ilina voda“, i dodao da je čak 95 posto stvari u parku urađeno od otpada.

U eko parku, između ostalog, nalazi se i Umetničko ćoše, a posetioci parka mogu i sami da nacrtaju nešto ili naprave mozaik. Park je prepun i skulptura napravljenih u metalu, kamenu i drvetu, a sastavni delovi skulptura su zapravo napušteni predmeti i oruđa koja su se po selima nekada koristila…

Prema rečima umetnika Milovana Pavlovića Mite priče se prave od napuštenih kuća i oruđa koje potiče odatle.

Eko park Ilina voda uključen je i u program socijalne zaštitepa oko trideset radnika dobija pomoć radeći u njemu, a prema rečima zaposlenih u Eko parku Ilina voda, lepše je raditi sa životinjama, jer one „pre poslušaju nego čovek“.

Podsetimo, Udruženje Eko park je čak postavilo i nekoliko šarenih kontejnera po gradu isključivo za stari hleb koji građani bacaju a koji je potreban kao hrana životinjama u parku.

Ovaj jedinstveni park utiče na svest Kragujevčana o ekološkim pitanjima ali i svojim primerom podstiče ih da se uključe i brinu o životnoj okolini.

Izvor: http://www.zivotinje.rs/

Оставите одговор