Deca u prirodi

Deca u prirodi

Kada zamišljate vikendicu, pored slika odmora i prirode sigurno veoma često razmišljate i o deci, o tome kako vaša vikendica predstavlja pravi mali raj za njih. Vikendica je mesto gde deca mogu slobodno da se igraju, maštaju, trče i smišljaju nove igre.

Navedeni saveti mogu vam pomoći da uživanje sa decom u prirodi bude bezbedno i podpuno.

Ponekad je dovoljno dopustiti deci da sami istražuju okolinu, dok je sa druge strane poželjno i preporučljivo osmisliti kutak za decu na vašem posedu.

Istraživanje okoline vikendice prvenstveno privlači i prija deci istraživačkog duha i roditeljima kojima ne smeta da im se deca slobodno kreću po prirodi.

8fbb79cc349670278eae0bd6f4c5624b forest-kids90c2b77527ed76e864881131e0d7411d

Svako dete koje povremeno dolazi u prirodu, ipak bi trebalo da od roditelja dobije određene istrukcije o ponašanju i svojoj bezbednosti u prirodi. Ako odlučite da dete pustite samo da istražuje, neophodno je da ga naučite elementarne stvari. Uvek imajte na umu da su deca radoznala i da ih privlače sve moguće stvarčice od bubica do bobica. Dakle upoznajte decu sa biljkama, na prvom mestu su tu gljive kojih obično ima u raznim oblicima i bojama i deci veoma privlače pažnju. Važno je napomenuti im da postoje gljive koje su otrovne i da ih ne treba dirati. Jedna od biljaka koju deca treba da upoznaju je kopriva. Kopriva može da naraste i preko 1m u visinu i može predstavljati potencijalno sklonište za decu, ako žele da se na brzinu sakriju ( Verujete ovo je provereno, moja prijateljica iz grada je prilikom igranja žmurke skočila u koprivu misleći da je to visoka trava, pošto je bilo leto kopriva je ožarila po čitavom telu, ona je na teži način naučila šta je kopriva).

Naučite decu da prepoznaju divlje kupine, jagode, drenjine i trnjine i slične bobice koje su jestive, i upozorite ih da nisu sve, koje pronađu u šumi  jestive, odnosno da uvek vas pitaju za dozvolu ako žele da beru određene bobice.

Posebna tačka jeste penjanje na drveće. Dete nikako ne bi trebalo da se penje na oštećeno drvo. Penjanje po drveću predstavlja jednu od omiljenih zabava mališana, za njih je veoma korisna jer razvija koordinaciju pokreta , razvija njihove motoričke sposobnosti kao i ravnotežu. Iz tog razloga ne zabranjujte deci da se penju na drveće samo im pokažite na koji način da to bezbedno učine.

Imagination Grove (a nature play area) at Sugar Grove Nature Cen

Upozorite decu na mravinjake i skrenite im pažnju da nije dobro da diraju  ili razgrću zemlju na mestu gde su mravi napravili svoju kuću. Mravi u čarapicama mogu da budu dosta neprijatno iznenađenje za decu, pogotovo kad počnu da grickaju.

Niko ne očekuje od Vas da dete odjedaput podučite svim pravilima, niti da ih dete odmah prihvati. Ono što je najsigurnije jeste da prvo istraživanje okoline vikendice obavite zajedno sa svojom decom. Na taj način i vi ćete tačno znati u kakvom okruženju vam je dete i ukazati mu na potencijalne opasnosti.

Drugi deo priče posvećen je kreativcima, veštim rukama ili roditeljima koji imaju mogućnosti da nabave određene spravice za igru i razonodu dece.

Pored kreativnih kutaka koje možete osmisliti nikako ne smete zaboraviti osnovne stvari koje morate mati na vašoj vikendici. To su lopte ( što više to bolje), rekete za bagminton, bicikl, tricikl, ljuljaške, kantice, lopatice, šerpice i sl.

Jedan od najjeftinijih načina da napravite nešto jeste da koristite već postojeće stare stvari, kojih obično na vikendicama ima u većim količinama, ove stvari mogu biti za vas beskorisne ali za decu itekako korisne. Dakle primenjujete metod reciklaže, ili od starog novo, ili ponovo odkrivena upotreba stare šerpe, poklopca, točira isl. Ovo je možda najpraktičnije rešenje, jer za mali novac možete osmisliti igru. Deca rastu i iz godine u godinu imaće različita interesovanja i potrebe za igrom, a vi ćete imati mogućnost da nadogrđujete ili menjate enterijer vašeg dvorišta.

Waldorf-Kindergarten 32c3a32971cc44a0ed80b62ac3fedf5c                                   ce57ed6c7fdb2ab10c9fe9197fb1f9687697b81a519d9a5219099221e5d37b15

Način na koji ćete osmisliti igralište za vašu decu prvenstveno zavisi od reljefa vašeg placa. Tereni pod blagim nagibom su izazovni i inspirativniji za uređenje od ravnih terena, sa druge strane ravni tereni daju lakšu preglednost i jednostavnije postavljanje različitih elemenata kao što su ljuljaške, penjalice ili klackalice. Bez obzira kakav je teren, prilikom osmišljavanja potrudite se da bar ne trenutak budete ponovo dete, opustite se, niko vas ne vidi, vi ste na odmoru i činite prelepu stvar za vašu decu gradeći im mesto za igru. Iz iskustva reći ću vam deca vole tajna mesta, mala skloništa, mesta koja su malo zaklonjena od neprestanog nadzora odraslih. Na vama je da ovaj prostor učinite bezbednim i da ga povremo kontolišete, u smislu da li se neki šraf popustio ili je neka daska pukla, ostalo prepustite deci. Ova kutak može da bude kupovni šator ili šator od grana za zelenim krovom, kućica na drvetu, mala radionica za dečake ili kuhinja za devojčice.

62e570b209dd8093e75c8b8bfa3c92d5

Jedna od omiljenih igara svakako je vezana za pesak, iz nama nepoznatih razloga deca obožavaju da se igraju u pesku. Problem je u tome što pored dece pesak vole i mnoge druge životinje. Takođe nije zgodno ni da je pesak izložen kiši, mada mislim da deci mokar pesak ni nije neki problem, zapravo još je zabavniji. Ali, šalu na stranu, treba voditi računa o bezbednosti i o tome da se dete ne pokvasi previše. Nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da zaštite peščanik za decu.

6dabc1bbd1e41264f26f338b844487cd134f1aed4ba8540391621a22f7eb400be70dd6598c693924bcc20c48c08a5254

Iako za boravak u prirodi biramo uglavnom lepo i toplo vreme, dešava se, ponekad, da prilikom dužeg boravka u prirodi imamo i kišnih dana. Nikako nemojte pomisliti da će detetu biti dosadno dok pada kiša. Zapravo pojam dosade smo izmislili Mi stariji, sugerišući detetu da je nedelovanje dosada. Vikendica se od stana razlikuje po tome što se nalazi u bližem kontaktu sa prirodom. Dete iako se nalazi u kući, može da posmatra, kroz prozor, kako kiša deluje na biljke i životinje. Ono što je najlepše jeste da može toplo da se obuče u nepromočivu odeću i obuću i izađe na svež vazduh, pustite ga da protrči kroz mokru travu, neka uhvati koju kišnu glistu ili puža, neka šljapka po baricama. Sve to utiče na dečiji duh i maštu i uči ih da je priroda prelepa iako pada kiša.

Oni koji imaju dobar pristup do vikendice i rešeno grejanje vrlo rado provode i snežne zimske dane u prirodi. I tek sada nam dolaze slike prave zimske idile, kućica okružena snegom, sankanje, grudvanje, pravljenje sneška, rumeni obrazi i po koja grudva u kući ( čisto da se sačuva u frižideru). I naravno posle snega topli čaj ili mleko i sušenje mokre odeće pored peći na drva, na kraju zdrav i bezbrižan san.

6cf5b1a4949452286e24e1644f457a792cf1745acd1b9b63317511db85e2126fkids-sledding1

 

Priuštite svom detetu ove trenutke radosti i slobode i budite sigurni da će ih pamtiti do kraja života, svoju ljubav prema prirodi sigurno će preneti na svoju decu i na taj način sačuvati vašu porodičnu tradicuju negovanja vašeg vikend imanja.

Ivana Rakarić

Izvor: https://zzvonkorr.wordpress.com/

Оставите одговор