Samoodrživost, kako da počnem-sagledajte svoje mogućnosti

Samoodrživost, kako da počnem-sagledajte svoje mogućnosti

House-and-Garden

Samoodrživost je ekološki prihvatljiv način življenja, koji označava vlastitu energetsku, prehrambenu i stambenu nezavisnost. Dobrobit koja se ostvaruje od samoodrživosti može se ogledati u svakom aspektu vašeg života. Šta to zapravo znači?

Imate mogućnost da jedete hranu bez hemikalija, konzervanasa, umetnih boja, herbicida i pesticida. Imate mogućnost da uskladite životni ritam sa ritmom prirode. Koristićete manje fosilnih ( neoobnovljivih) goriva. Smanjiće vam se računi za potrošnju energije, smanjiće vam se stres a samim tim živećete zdravije, uzbudljivije, duhovno bogatije i zadovoljnije.

Kako da počnem – sagledajte svoje mogućnosti

Postoji mnogo načina na koji možete praktikovati samoodrživost. Možete nastaviti da živite tu gde jeste pod uslovom da napravite mnogo manjih promena. Možete napraviti veliku promenu, odnosno promeniti mesto stanovanja i posao. Sve to možete obaviti u svom gradu ili na selu. Sigurno će se naći neka mogućnost ako ispravno sagledate činjenice, postoje mnogi putevi koji vas mogu dovesti do cilja.

Manje promene u vašem životu:

Ogledaju se u pretvaranju vašeg vrta u baštu za proizvodnju hrane, time menjate način ishrane, ovo važi u slučaju da već posedujete komad zemlje. U slučaju da živite u gradu možete se raspitati o poreklu proizvoda koje kupujete i birati proverene proizvođače, ili početi da nabavljate namirnice direktno sa sela od prijatelja, rodbine ili pouzdanih proizvođača, ili jednostavno da počnete sa gajenjem nekih kultura u saksijama na balkonu ili krovnoj terasi od zgrade.

Promenite način kupovine, kupujte samo stvari koje su vam zaista neophodne.

Razmislite ili promenite način na koji se grejete u kući, odnosno načinu na koji trošite energente kao što su struja, voda, plin i sl.

Možete unajmiti manji komad zemlje, uzgajati koke nosilje ili pčele.

Velike promene:

S obzirom na to da smo svi različitih godina, porodičnih navika, potreba i finansiskih mogućnosti idealna opcija bi bila kupovina komada zemlje van grada. Ovako velika promena zahteva i detaljna planiranja i pripreme. U međuvremenu možete početi sa manjim promenama u vašem životu. Jednostavne promene predstavljaju uvod u vaš budući život. Možete naučiti kako da pravtie domaću zimnicu, ili kako da perete veš i čisitite kuću bez upotrebe opasnih hemikalija. Mali projekti vam mogu uliti samoopuzdanje i osnažiti vašu želju da imate vlastite proizvode i zdravo okruženje.

Prikupljanje informacija:

Kao i kod bilo kog projekta, ako samoodrživo domaćinstvo prihvatite kao projekat a ne kao životnu avanturu, potrebno je da se dobro pripremite i sakupite dovoljno vrednih informacija. Potrebno je kontaktirati ljude koji su sproveli slične projekte. Ako želite da se preselite na selo bilo bi korisno da neko vreme boravite na selu kod prijatelja ili rodbine da bi stekli određena iskustva i shvatili šta je ono što vi zapravo želite.

Prednosti imanja na selu

Osećaj prostora može da utiče na vaš duhovni razvoj, postaćete svesni promena godišnjih doba i toga koliko zapravo oni utiču na vaše živote. Postepeno ćete razvijati osećaj o tome kako je potrebno da se hranite, u skladu sa raspoloživim voćem i povrćem na vašem imanju. Kontrolisani uzgoj vaše hrane, od toga koliko je sveža, do načina na koji je čuvana i tretirana tokom proizvodnje. Ako imate veću parcelu imćete mogućnost uzgoja domaćih životinja ili ljubimaca koji će uveseljavati vaše dane. Život na selu pružiće vam veći pristup alatima i materijalima, svemu onome što je potrebno za za sprovođenje vašeg projekta iz snova. Na selu nema mnogo buke, što je od velike važnosti, moći ćete čuti tok svojih misli, pesmu ptica, vetar u krošnji drveća ili rominjanje kiše po drveću. Svetlosno zagađenje je izuzetno malo, tako da ćete moći posmatrati zvezde savršeno, ako vam je bitan kontakt sa univerzumom. Imaćete prostora za realizaciju manjih projekata oko kuće i u kući, poput izrade neke orginalne klupice, stolice ukrasa za baštu, kuću ili sl. Možete imati vlastite izvore energije , što vam stvara osećaj sigurnosti.

Na selu je manje stanovnika tako da imate mnogo više ličnog prostora, što je za neke ljude posebno bitno.

Samoodržvost u gradu

Samoodrživost u gradu je mnogo teže ostvariti ali je u određenom stepenu moguće i poželjno za svakog stanovnika grada. Na prvom mestu je pitanje energije koje se u gradu u većoj meri mora ogledati na racionalnoj potrošnji i uštedi nego na vlastitoj proizvodnji. Vlastitu proizvodnju energije možete ostvariti i u gradu ali vam je za to potreban mnogo veći broj dozvola nego u ruralnim sredinama. Slobodne površine u gradu su vrlo jeftine ili besplate, možete ih pretvoriti u male urabane bašte, ili napraviti spostvene bašte na balkonima, ili u krajnjem slučaju možete gajiti biljke u saksijama. Možda izgleda beznačajno ali svaki vaš paradajz u saksiji može uticati na globalne promene.

Možete redukovati korišćenje opasnih hemikalija u domaćinstvu i time uticati na globalno stanje odpadnih voda. Pametnom kupovinom, korišćenjem alternativnog prevoza u gradu, brigom o smeću utičete na smanjenje zagađenja.

Namirnice možete nabavljati od kontrolisanih proizvođača, sve od domaće zimnice do svežeg voća i povrća time pomažete seoskim domaćinstvima a vi imate proveren kvalitet proizvoda.

Ideja samoodrživosti je globalnog karaktera i sami tim mora biti primenjiva i na strukturu i grada i sela u različitim oblicima i definicijama. Svako svojim delovanjem može postati bar jednim delom nezavistan od sistema koji nam je nametnut.

Najvažnije je postati svestan da Zemlju koju posedujemo ne nasleđujemo od naših predaka već je pozajmljujemo od naših potomaka.

arh. Ivana Rakarić

One thought on “Samoodrživost, kako da počnem-sagledajte svoje mogućnosti

Оставите одговор