Šafran, začin vredniji od zlata

Šafran, začin vredniji od zlata
4949
Šafran spada u veoma specifične začine. Može predstavljati veoma unosan posao jer zahteva relativno malu površinu za uzgoj, vegetacija mu je kratka tako da posle cvetanja zemljište možete koristiti za uzgoj drugog bilja, sa tim da vodite računa da ne oštetite lukovice.
Uzgoj šafrana bi mogao da predstavlja odgovor na pitanje: Koje kulture mogu da održavaju i podpomažu razvoj mog Nezavisnog domaćinstva?
Šafran (Crocus sativus) je biljka čije je ime poreklom iz persijskog jezika, a znači budi žut. Ime je dobio zbog intezivno žute boje koja se dobija iz njega. Koristi se u prehrambenoj industriji za bojenje namirnica, a samo 1g je potreban da se oboji 3.000 litara vode.
Biljka raste iz lukovice. Cvet je zvonast, prizeman i ima šest latica. Ljubičaste je boje, mada boja može varirati u zavisnosti od vrste i podneblja. U sredini se nalazi tučak sa tri svetlo narandžasta vrha tučka. Listovi su dugi, uski i nazubljeni sa bijelom linijom duž lista. Raste 20 do 30 cm u visinu.
4946
Kod nas se šafran još zove i kaćunak, žavran, krok, cafran, čavran i brđuša.
Upotrebljavan je još u Mesopotamiji prije 5.000 godina. Stari Rimljani su njime krasili postelju mladenaca, a Kleopatra ga je koristila za maske za lice. Predstavljao je simbol mudrosti i bogatstva.
Za šafran se kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cijene koju postiže na tržištu. Visoka cena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran cveta u martu a cvjetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Poslije toga se suše i samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvjetovi otvoreni. Na površini od oko 1.000 kvadratnih metara može biti do 150.000 cvjetova, a za samo 1kg ovog začina potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova.
Najviše se gaji u Iranu, zatim u Francuskoj, Španiji, Maroku, Turskoj i Austriji. Godišnja proizvodna šafrana je oko 200 tona.Zbog izuzetne skupocjenosti ovaj začin veoma često kopiraju. Potrebno je znati da on ima crvenkastu boju bez drugih primesa i jaku aromu. Ukus mu je specifičan i malo nagorak. Dnevno se smije unositi u organizam 2 do 3 grama. Više od 5g može izazvati muku, povraćanje i slabost.Osim začinske upotrebe u jelima, šafran je i izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristio kod bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, kod grčeva, a u skorije vreme se ispituje i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Šafran je takođe i prirodan lek za depresiju. Možemo ga koristiti u jelima, ali i ako u toplo mleko ubacimo par tračica šafrana uživaćemo u specifičnom ukusu i lekovitosti.Šafran se veoma lako može uzgajati i kod nas. Sadi se u proleće ali može i u jesen. Lukovice se zasade dublje u zemlju sa razmakom od desetak centimetara. Nije mu potrebna posebna nega. Za uzgoj su idealne pozicije na suncu, a pogoduje mu propusno tlo koje ne zahteva puno vode. Lukovice su trajne, a svaka lukovica će tokom godina stvarati nove lukovice, tako da se mogu presađivati ili čak prodavati. Cijena jedne lukovice se kreće oko €1 .

 

4948
Male parcele na porodičnim imanjima su idealne za uzgoj šafrana. Zašto onda od ovoga ne bismo napravili mali porodični biznis?
Izvor: http://www.frontslobode.ba/

One thought on “Šafran, začin vredniji od zlata

Оставите одговор