Priroda povoljno utiče na razvitak deteta

priroda

Priroda povoljno utiče na razvitak deteta

„Priroda je jedan od najmoćnijih faktora
u vaspitanju čoveka…“ UŠINSKI

Upoznavajući decu s predmetima, pojavama i zakonima prirode, bogatimo njihovo značenje činjenicama i pravim istinama. Upoznajemo ih sa „tajnama“ sveta koji nas okružuje i obogaćujemo njihovo iskustvo. Otvarajući im oči, dajemo im u ruke činjenice na osnovu kojih mogu zauzeti pravilan stav prema prirodi i jasno sagledati svoj pravi položaj u njoj i u ljudskom društvu. Takva deca će biti u stanju da ispravno obajsne sve što se oko njih dešava. Pravilno tumačenje stvarnosti je osnova za formiranje dijalektičko-materijalističkog pogleda na svet kod dece. Upoznavajući decu sa raznovrsnim predmetima iz prirode raščišćavamo kod njih mnoge nejasne pojmove, bogatimo njihov um sve novim i novim predstavama. Razgovarajući sa njima o prirodi, najlakše ćemo bogatiti njihov rečnik novim rečima i razviti moć pravilnog izražavanja.

priroda
Izvor fotografije: mojpedijatar.co.rs

Operišući sa stvarnim činjenicama koje im očigledno prikazujemo, vežbamo njihovo pamćenje i rasuđivanje, tj. jačamo njihove duhovne snage i sposobnosti. Misaone moći se kod dece u znatnoj meri razvijaju kad ona vrše samostalna posmatranja i oglede iz prirode. I u estetskom pogledu priroda ima prvorazredan značaj. Svojom lepotom, svojim bogatstvom boja, oblika, zvukova i harmonijom koja vlada među njima, priroda pruža obiman materijal za vaspitanje estetskog ukusa kod dece. Upoznavajući dete s prirodnim lepotama rodnoga kraja i cele naše zemlje, razvijamo kod njega ljubav prema domovini. U dodiru sa prirodom podstičemo u detetu onu urođenu radoznalost, onaj istraživači žar, koji je u kulturnoj istoriji čovečanstva bio glavni pokretač za sve dalje prodiranje u neotkrivene tajne i zakonitosti prirode. Ova radoznalost podsticaće dete da vredno uči i istražuje, tj. da uspešno osvaja sva nova znanja potrebna za njegov život. Izvodeći dete u prirodu i upoznavajući ga sa njom, naoružavamo ga i mnogim praktičnim navikama. Dajući mu da rukuje predmetima prirode, da ih posmatra i eksperimentiše njima, naoružavamo ga mnogim veštinama. A te navike i te veštine korisno će mu poslužiti pri upražnjavanju njegovog budućeg poziva, u privatnom životu, u kući i društvu. Njegova čula, izoštrena u prirodi jasnije će ocenti razne situacije. Upoznajući dete sa prirodom razvijamo kod njega ljubav prema radu i stvaramo radne navike.
Navike i znanja stečena proučavanjem prirode biće od ogromne koristi našem detetu za čuvanje njegovog fizičkog i duševnog zdravlja. Kako vidimo, postoji mnogo veoma ozbiljnih razloga (zdravstvenih, obrazovnih, vaspitnih) da dete vodimo u prirodu i da ga upoznamo sa što više predmeta i pojava u njoj.

Autor: Tamara Katona

Оставите одговор