Primena vode na Zavičajnom imanju-nezavisnom domaćinstvu deo 3

Voda

 

Ako nemate svoju vodu na Zavičajnom imanju, sve ostalo je manje-više besmisleno. Apsolutno treba izbegavati priključivanje na vodovodne mreže. Razloga za to ima i više nego što bi čovek želeo da čuje. Pre svega to je mrtva voda i u njoj nema potrebnih mikroorganizama za zdrav život. Teče kroz cevi koje su uglavnom ili metalne ili plastične, a to znači da se tokom vremena kruni cev sa unutrašnje strane i te koloidne i nano čestice ulaze u naš organizam. To nije problem za kraći vremenski period, ali 10,20,30 i više godina korišćenja takve vode nastaju teške posledice u organizmu, pre svega bubrezima, jetri i urinarnom traktu. Korišćenje hlora, floura i sada litijuma, dodatno izaziva teške posledice po čoveka (da ih sada ne nabrajamo). 

            Šta onda treba raditi? Pre svega kod kupovine Zavičajnog imanja, osmatrati u periodu septembar-novembar, koliko vode ima na imanju, u kom obliku i kog kvaliteta. To znači sledeće- izvor, bunar, potok, bara, jezero, reka, kišnica… U gore navedenom periodu koliko imate vode i kakvog je kvaliteta. Ako na placu nema vode, a pretpostavimo da ste nasledili plac, uvek se može kišnica sakupljati.  To je svakako najlošija varijanta koja vas može zadesiti. Ljudi milenijumima tako skupljaju vodu i žive od nje, primera ima mnogo po Dalmaciji, Hercegovini i Crnoj gori. Potrebno je napraviti rezervoar od kamena ili betona ispod zemlje i do njega sprovesti vodu pre svega sa oluka a mogu se i sa drugih površina sakpljati vode i sprovoditi u rezervoar. Rezervoar mora imati i prelivnu komoru kao i prilaz za čišćenje. Naravno, ko želi da ima vodu u kući trebaće mu i pupma kao i energija za nju. Voda se može održavati čistom za pijenje tako što se u nju ubacuju brusnice ili list višnje. Veličina rezervoara zavisi od potreba, posebno ako se i biljke zalivaju istom. Možete napraviti i više rezervoara manje veličine. Na internetu ima mnogo nacrta za njih pa neću tehnologiju gradnje ovde objašnjavati.

            Ako već sami biramo svoje imanje onda pri kupovini treba tražiti imanje koje ima izvor ili bunar koji ne presušuju u gore navedenom periodu. Nije loše ako kroz imanje protiče potok ili reka koji uzvodno nisu zagađeni. U interesu je da se voda što više zadrži na imanju, jer će to pomoći izuzetnom bujanju svog živog sveta. Koji god oblik vode da imate, na imanju je potrebno napraviti i jezerce veličine 2-10 ari, sa promenjivom dubinom zbog biljaka. Osim izuzetnog estetskog efekta, jezero menja i mikroklimu, leti smanjuje a zimi podiže temperaturu, posebno ako se u njega stavi veliko kamenje koje manjim delom viri iznad površine vode – ono upija sunčevo zračenje i prenosi toplotu na vodu. Sva voda koja se nalazi na imanju treba da se odnese na analizu da bi ste znali o kakvoj vodi je reč i da li joj je potrebno eventualno filtriranje. Filtriranje se može uradti pomoću kvarcnog peska, aktivnog uglja i još nekoliko primesa.

            Kvalitetna je voda koja ima nisku mineralizaciju i visok PH faktor ( 7.7-8.5) što znači da je blago bazna i odlično čisti naše prilično zakiseljene organizme. Generalno voda je iz nekoliko razloga kvalitetnija u brdsko-planinskim predelima nego u ravnici. Pre svega zbog stepena korišćenja hemikalija u ravničarskim predelima zarad intenzivne poljoprivrede. Međutim to se sve vidi kroz analizu vode. Zbog toga ako može da se bira mesto za imanje, iz mnogo razloga je bolje ići na veću visinu, a voda je jedan od ključnih. U slučaju bunara, vodu obavezno nositi na analizu i bar jednom godišnje čistiti bunar, jer u njima često bude fekalnog udela od životinja. Čišćenje se može raditi pomoću prirodnih sredstava ili hiperhlorifikacijom. To se takođe može naći na internetu.

izvor

            Ako imate izvor, potrebno je posle analiza, posmatranja i merenja količine vode u svim mesecima godine pristupiti čišćenju, a po potrebi i kaptiranju izvora. Može se staviti i tocilo sa koritom da bi i životinje mogle da piju vode. Najbolje je da se napravi od drveta. Ko je u mogućnosti može od šljivovog drveta da napravi cevi za vodovod. Takva voda nema negativnih dejstava za čoveka. Pri izradi cevovoda treba izbegavati oštre uglove. Odlično bi bilo da se napravi i trostruka spirala  kroz koju voda pre upotrebe prolazi. Time se dobija efekat vrtloženja ili vorteksa što znatno energizuje vodu. Može se izliti i srebrni jezičak na samom izlasku vode iz tocila i dodatno obogatiti voda. Koga to detaljnije zanima može pronaći radove Viktora Šaubergera na internetu.

           

Ovaj deo je naveden iz dela Vladimira Megrea. Anastasija objašnjava postupke u vezi vode.

– Ti ili oni, koji požele da provere na sebi lekovita svojstva vode, isprva treba da nađu izvor sa vodom koja će im se najviše dopasti po ukusu. Doneti tu vodu kući, razliti je u posude i zamrznuti. Svake večeri izvaditi neophodnu, za korišćenje tokom dana, količinu vode u lepoj posudi na sto, poželjno je da ispod posude bude parče zelene tkanine. Pred spavanje treba izgovoriti vodi dobre reči, može se jednostavno pomisliti o njoj sa nežnošću. U sobi ne treba da bude pretoplo, nužno je da u vodi ostane malčice leda. Ako ga ne ostane, treba dodati parčence leda, sačuvano odvojeno na mrazu. Poželjno je dodavati i u toplu vodu komadić leda. I u vruć čaj koji piješ. Dok se led bude topio, poželjno je misliti o vodi sa nežnošću, mogu joj se izgovarati prijatne reči, kao živom biću. U odmrznutu vodu se može kanuti jedna kap kedrovog ulja. Nije važno u koju zapreminu vode dospe ova kapljica, informacija iz nje će se raširiti po celoj zapremini vode, i ta informacija je veoma važna. Pred spavanje se može pomilovati posuda sa vodom i izdahnuti na vodu vazduh iz sebe. Sledećeg dana, kada se probudiš, pozdravi se sa vodom. Vodu je poželjno piti u malim, laganim sporim gutljajima. Takođe sa može ovlažiti  lice. Ako u tvom telu postoje nekakve oboljenja, voda će početi da ih leči i, neizostavno će ih izlečiti. Poboljšanje ćeš osetiti već posle tri dana. Ukoliko budeš pio vodu devedeset devet dana, čak će i ozbiljne bolesti nestati  iz tvog tela, a opazićeš kako se i koža na tvom licu primetno popravila. Ako poželiš da se tvoje telo podmladi, a misao počne da radi velikom brzinom, onda se pored vode može uzimati kedrovo ulje ujutru, u podne i rano veče, svaki put po jedan gutljaj. I još, med od raznih trava i polen cvetni, u količini koja tebi prija. Ali ih sa vodom mešati ne treba. Ako tako budeš radio  trideset dana, tvoja misao će proraditi velikom brzinom, a telo će se podmladiti.

 

 

IMG_9851Jezero se obavezno pravi na Zavičajnom imanju. Generalno najvažniji deo je imati glinu na imanju. Ona se obično nalazi na dubini od pola pa do tri metra dubine. Pozicija jezera i sve ostalo zavisi pre svega od uslova terena na kome se mesto nalazi. Najbolje objašnjenje za tehnologiju pravljenja jezera na prirodan način možete pronaći u knjizi Sepa Holcera – Permakultura. Naravno može se koristiti i veštački način sa vodonepropusnim folijama, raznim emulzijama za bazene, ali to značajno poskupljuje izradu i nepotrebno zagađuje zemljište.

Na sve posude sa vodom možete staviti razne natpise kao što su: Ljubav, zdrava voda i slično. Poželjno je koristiti drvene, keramičke ili staklene posude za vodu. Metal i plastika su besmisleni. Sa proleća početi kupati se isključivo hladnom vodom. Počinje se tako što se svaki put povećava površina tela izložena hladnoj vodi. Efekat toga je da kroz godinu-dve imunitet neverovatno poraste i možete da zaboravite na gripove, kijavice i slične bolesti. Kardiovaskularni sistem takođe neverovatno ojača. Možete na internetu pronaći knjigu Pofririja Ivanova o tome ili ruska iskustva sa trudnicama ili decom u obdaništima koji to rade.

deca_se_kupaju_u_sred_zime_3

 

Za sve one kojima su potrebne pumpe za vodu koje ne rade na električnu energiju na internetu mogu pronaći dva tipa istih. Pre svega RAM pumpe  a potom i sumerske na velikom točku.

Nastavak sledi…

 

R.L.

Оставите одговор