PLAN PROIZVODNJE POVRĆA U BIO BAŠTAMA

Dok je zima vreme kada zemlja odmara a biljke miruju, za baštovana je to pravo vreme za planiranje uređenja svoje bašte. Pre nego što krenete u planiranje plodoreda i poljosmene, treba utvrditi koliko i kojeg povrća želite proizvesti.

Izvor fotografije: agroportal.hr
Izvor fotografije: agroportal.hr

Polazeći od osnovnih potreba za određenim povrćem, možemo utvrditi i koji prostor treba da zauzimaju određene povrtarske kulture. Tek nakon toga treba napraviti dobar plan setve i smene useva tako da nam bašta tokom cele godine bude maksimalno iskorišćena.
U tabeli su prikazane prosečne potrebe odrasle osobe za povrćem (prema preporuci nutricionista), prosečni prinosi po m2 i prostor koji je potreban u bašti da bi se ta količina povrća proizvela.

Plansko određivanje potrebne količine povrća za potrebe vaše porodice, pomoći će oko planiranja plana setve i sadnje povrća o čemu će biti reči u narednim tekstovima.

Na ovaj način, rešavate problem proizvodnje povrća kada to morate uraditi na maloj količini zemlje.

Klikni na sliku da bi je uvećao
Klikni na sliku da bi je uvećao

Izvor: www.poljosvet.com

0 thoughts on “PLAN PROIZVODNJE POVRĆA U BIO BAŠTAMA

  1. Veoma zanimljivo i poticajno.Ja, lično, kad planiram sadnju vodim računa i o potrebi svojih životinja( kokoške,patke, zeke, koze),Uzgajam ih pored ostalog, i zbog toga da “ zatvorim krug“.U svojoj ishrani koristim mimo proizvoda domačinstva, samo ono što moram( sol, šećer, ulje, brašno i ponekei začin).Uglavnom iskorištavam vlastite resurse.Prizvedem dovoljno voća i povrća a otpada gotovo da i nema, jer dijelove koje ja ne pojedem koristim kao dodatak u ishrani životinja.Na primjer- kukuruz,zrno koristim za ishranu , svoju i svojih životinja, goli klip kad ostranim zrno, sušim i koristim zimi za potpalu, stabljike dajem kozama a ono što ostane iza njih isječem na sitne dijelove i bacam na stajnjak.Stajnjak koristim naredne godine za uzgajanje novih biljki.Eto tako zatvaram krug.Svaka biljka se koristi na specifičan način ali uglavnom ništa ne bacam.Pozdrav.

  2. Veoma zanimljivo i poticajno. Ja, lično, kad planiram sadnju vodim računa i o potrebi svojih životinja( kokoške,patke, zeke, koze),Uzgajam ih pored ostalog, i zbog toga da “ zatvorim krug“.U svojoj ishrani koristim mimo proizvoda domačinstva, samo ono što moram( sol, šećer, ulje, brašno i ponekei začin).Uglavnom iskorištavam vlastite resurse.Prizvedem dovoljno voća i povrća a otpada gotovo da i nema, jer dijelove koje ja ne pojedem koristim kao dodatak u ishrani životinja.Na primjer- kukuruz,zrno koristim za ishranu , svoju i svojih životinja, goli klip kad ostranim zrno, sušim i koristim zimi za potpalu, stabljike dajem kozama a ono što ostane iza njih isječem na sitne dijelove i bacam na stajnjak.Stajnjak koristim naredne godine za uzgajanje novih biljki.Eto tako zatvaram krug.Svaka biljka se koristi na specifičan način ali uglavnom ništa ne bacam.Pozdrav.

Оставите одговор