Navodnjavanje 1deo

Uprokos subvencijama vlade srbije obradive površine koje se navodnjavaju se sporo povećavaju, a samim tim i produktivnost poljoprivrede opada iz godine u godinu, a cena hrane samo raste i raste. Navodnjavanja malih imanja i domaćinstava nije veliki problem, ne zahteva ogromne investicije, već samo malo inovativnosti i znanja i sve uloženo će se višestruko isplatiti. Navodnjavanje je vrlo bitna stavka u bavljenju zemljoradnjom pogotovo u voćarstvu i povrtarstvu, gde je redovno zalivanje useva vrlo bitno, mada ni u ratarstvu se navodnjavanje nesme zaboraviti, ono je vrlo bitno u početnim fazama rasta biljaka.

Postoje već neki kapaciteti za navodnjavanje koji su izgrađeni u blizini Smedereva za povećanje proizvodnje i izvoza voća, ali su ti kapaciteti mali u odnosu na celu državu i moraju se pod hitno povećati, naročito u područijima koja su bogata vodom, što podzemnom tako i nadzemnom. Treba stvoriti akumulacije vode za navodnjavanje, brane sa dve funkcije za proizvodnju električne energije i navodnjavanje.

Izvor fotogravije: rtv.rs
Izvor fotogravije: rtv.rs

Način na koji ćete Vi navodnjavati svoje imanje zavisi od tipa imanja koje posedujete ili obradjujete. Nije moguće da onaj ko obrađuje imanje u ravnici isto navodnjava kao i onaj ko to želi da radi u brdovitim predelima. Prvi problemem sa kojim se suočavamo je pristup vodi. Vojvođanski poljoprivredinci imaju relativno lak pristup podzemnoj vodi, mada ona često nije najboljeg kvaliteta, poljoprivrednici u centralnoj Srbiji imaju malo teži pristup podzemnim vodama mada imaju više potoka koji teku u blizini njihovih imanja, neku vrstu vodene akumulacije ili imaju priključak na vodovodnu mrežu.  Cinjenica je da su komercijalni načini navodnjavanja skupi za prosečnog srpskog seljaka i on mora da uzima kredite da bi iste kupio, ali to nemora da bude slučaj svuda. Efektivinim uređivanjem kućnog sistema za navodnjavanje može se postići isti rezultat sa manje finansijskog ulaganja.

Najprostiji način je da se upregne sila gravitecije u Vašu korist. Vidite na koju stranu je prirodan nagib vašeg imanja, kada uvidite gde je pad, voda će sama teći na tu stranu na vama je samo da je uputite ka toj strani i dozvolite da Zemlja odradi ostali posao umesto Vas. Postoji bezbroj načina da navodnjavate Vaše domaćinstvo, možete upotrebiti stare flaše PET ambalze, neko staro crevo koje niste dugo koristili i još mnogo materijala koji mogu da se ponovo uoptrebe i recikliraju. Ostalo je na Vama i Vašoj mašti.

Nikola Milošević

Оставите одговор