KVALITET SEMENA ZA SETVU U ORGANSKOM POVRTARSVU

organsko seme

Kvalitet i poreklo semena je od izuzetnog značaja u organskoj proizvodnji. Seme treba da je organski gajeno i da potiče iz kraja u kome se nalazi povrtnjak. Tada će uz sve ostale mere, prinos povrća i njegov kvalitet biti onakav kakav očekujemo. Seme je začetak male biljke pun hranljivih materija zaštićen tvrdom opnom. Čuvano na suvom ostaće u stanju mirovanja ili živo, odnosno sposobno za klijanje, tokom jedne ili više godina u suvom I hladnom prostoru. Kada se seme izloži dejstvu vlage I toplote, ono počinje da upija vlagu, bubri, pukne i dozvoli klici biljke da počne da raste. Ako koristimo seme iz starih zaliha, obratićemo pažnju na njegovu klijavost. Naime, klijavost semena je ograničena I često zavisi od uslova čuvanja.

organsko seme

Klijavost nekih najčešće gajenih vrsta povrća:

1-2 god: kukuruz šećerac, praziluk, vlašac;
2-3 god: šargarepa, crveni luk, peršun;
3-4 god: salate, spanać i endivija;
4-5 god: kupus, radič, rotkvice, cvekla, paradajz;
5-6 god: boranija, grašak, pasulj, krastavci, tikvice, dinje, celer.

Ukoliko nismo sigurni u kvalitet semena za setvu, lako možemo napraviti sledeću probu: Na stakleni tanjir stavimo komadić filter-papira koji smo dobro navlažili vodom. Za to može poslužiti i pamučna vata ili mekaniji peškir. Na navlaženi material staviti deset semenki. Tanjir staviti na toplo mesto, stalno održavajući vlažnost. Kod semena dobre klijavosti 7-8 semenki bi trebalo da proklija. Ukoliko isklija i 5 semenki, to je još uvek zadovoljavajuća klijavost, tako da isprobano seme može da se koristi.
Izvor: psss.rs

Seme, rasad i sadni material

Seme, rasad i sadni material koji se upotrebljava u organskoj proizvodnji mora biti proizveden metodama organske proizvodnje odnosno mora imati sertifikat.
Ukoliko na tržištu ne postoji sertifikovano seme, rasad i sadni materijal, moguće je, uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede, koristiti seme iz konvencionalne proizvodnje koje nije hemijski tretirano. Seme, rasad i sadni materijal ne sme voditi poreklo od genetski modifikovanih biljaka.

Prednost prilikom izbora sorti bilja imaju domaće autohtone sorte, prilagođene lokalnim agroekološkim uslovima, kao i sorte tolerantne na prouzrokovače bolesti i štetočina.
Proizvodnja semena, rasada i sadnog materijala metodama organske proizvodnje se prijavljuje Ministarstvu poljoprivrede i ovlašćenoj sertifikacionoj organizaciji.“

Preuzeto sa sajta serbiaorganica.info

Оставите одговор