Istorija konoplje

Istorijski pogled :  Balkan – Svet

Balkan

Istorija upotrebe konoplje na Balkanu u pisanom obliku traje 2500 godina, dok neki istraživači pretpostavljaju da ona seže i do 6000 godina u balkansku prošlost. Svi narodi Balkana su je koristili, pa iako se upotreba konoplje tokom vremena menjala (nekad medicinska, nekad industirjska, nekad uživačka), ona se u kontinuitetu koristi do dan danas.
Jugoslavija se sredinom 20 veka. ubrajala medju najznačajnije proizvođače ove industrijske biljke. Prema podacima FAO, 1948. godine,po površinama pod konopljom naša zemlja je bila najveći proizvođač u Evropi (ne računajući SSSR) sa udelom od oko 25% u evropskim i 6% u svetskim razmerama.
U periodu 1900-1960. godine na teritoriji sadašnje Srbije čak u 30 mesta se nalazila aktivna kudeljara za preradu kudeljne stabljike, negde i po nekoliko. U Odžacima je tada osnovana jedinstvena berza kudeljne stabljike odakle se diktirala cena od Italije do Engleske.
images (1)

Svet

Istorija upotrebe konoplje u pisanom obliku traje skoro 6000 hiljada godina. Konoplja je jedna od prvih kultivisanih biljaka i smatra se da je upotreba konoplje stara koliko i agrikultura. Osnovano se pretpostavlja da su je Sloveni i drugi Indoevropljani koristili još u zajedničkoj prapostojbini. U početku se najviše gajila zbog vlakana, a stari Kinezi su od nje pravili konopce, odeću i hartiju. Najranija pominjanja njenih psihoaktivnih svojstava možemo naći u vedskom spisu Atharva-Veda, indijskom svetom spisu starom četiri hiljade godina. U periodu najintenzivnijeg gajenja konoplje svetske površine su iznosile blizu milion hektara.

4500 pre nove ere – Konoplja je korišćena  u Kini za užad  i ribarstke mreže. Kasnije je korišćen za papir, platno, hranu i naftu.

 

563 – 483 p.n.e – Mnogi tibetanski budistički sveštenici smatraju da je konoplja najsvetija biljka na svetu, a tu su i mnogi pisani podaci koji ukazuju da je osnivač budizma, Sidarta Gautama, živeo pre njegovog prosvetljenja pre svega na semenu konoplje!

 

1776 – Nacrt deklaracije o nezavisnosti  је napisan na papiru napravljenog od konoplje.

 

1791 – Džordž Vašington i Tomas Džeferson su uzgajali konoplju.

Hempcar
1941 – Henri Ford razvija automobil koji koristi pogonsko gorivo napravljeno od konoplje, vrata su bila napravljena od konopljinih vlakana, kao biljka je 4 puta jača od metala.

 Autor: Jan Privizer  www.svetkonoplje.com

0 thoughts on “Istorija konoplje

Оставите одговор