Grejanje i hlađenje fermentacijom slame

Grejanje i hlađenje fermentacijom slame

Kompostiranje je odavno poznato i dobro za baštovanstvo, a….. da li ste znali da može da se koristi i za zagrevanje?

Korišćenje toplote nastale razgradnjom organskih materija za zagrevanje stambenog objekta zvuči kao ideja za neki SF film. Međutim, studenti sa univerziteta VASEDA u Japanu dizajnirali su i izgradili kuću koja se zagreva kompostiranjem slame koja je smeštena u spoljašnje zidove u kutije od akrilnog materijala.

Waseda University

Koristili su laku tehniku kompostiranja kod koje nema jakih mirisa nazvanu „bokaši“ , u kojoj fermentisana slama oslobađa mnogo toplote – 30 stepeni Celzijusa, i traje, mora se priznati, impresivne četiri nedelje.

Tokom leta će se slama osušiti unutar transparentne prozorske police koja deluje kao „toplotni štitni panel“, oslobađajući na taj način vlagu koja će pomoći u smanjenju temperature unutrašnjeg prostora. Tokom zimskog perioda, fermentisana slama će odavati toplotu zahvaljujući mikrobima koji postepeno razlažu organsku materiju.

Treba napomenuti da će ova „živa kuća“  zahtevati dodatnu pažnju jer će slama morati da se promeni nekoliko puta godišnje, ali sa druge strane ovo je svakako  zadivljujući koncept koji koristi prednosti energije koja se stvara prirodnim procesom, jer se oslobađa onoliko CO2 koliko je apsorbovano u procesu rasta biljke.

Ideja za svaku pohvalu.

Izvor http://www.ekoneimar.com/

Оставите одговор