EM tehnologija – biotehnologija 21. veka

U poslednje vreme i kod nas se pokušava sa raznim mikroorganizmim, ne bi li se agrar izvukao iz kolapsa u koji je upao.

Upao je u kolaps hemijske industrije i proizvođača teške mehanizacije, koji da umesto poboljšavaju situaciju u našem agraru oni je iz godine u godinu pogoršavaju.

Izvor: poljoinfo.com
Izvor: poljoinfo.com

 

Preporuke korišćenja mikroorganizama na način da se zaoravaju i koriste zajedno sa hemijskim đubrivima, pestcidima i herbicidima, takođe ne donose uspeh.

EM tehnologija, jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru 21. veka, predstavlja drugačiji način obrade zemljišta uz dodavanje EM.

Japanski naučnik Teruo Higa je 1988. godine uspeo da stvori super složen kompleks korisnih bakterija koje je nazvao Efektivnim mikroorganizmima ( EM).

1998 godine, ruski naučnik, doktor medecinskih nauka, Pjotr Ajuševič Šabljin je na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog eko sistema stvorio ruski EM preparat. Ovaj preparat je po nekim pokazateljima čak i prevazišao japanski analog.

U Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a, su vršeni eksperimenti i probe na različitim tipovima zemljišta, u različitim vremenskim uslovima sa različitim načinima obrade zemljišta. Korištena su znanja raznih naučnika, kako ruskuh tako svetskih, dok se nije sastavio jedan skup, načina obrade zemlje uz dodavanje EM.

Korištena su znanja od naučnika i narodnih eksperimentatora:

-Ovsinskog, Fukuoke, Folknera, Maljceva, Allena, Dokučajeva, Kostičeva, Mitleidera, Timirajeva, Tuljanova, Viliamsa, Ušajeva, Annenkova i mnogih drugih.

Pošto je tlo većim delom “bolesno” u njemu preovladavaju patogeni lider. Sastav izabranih mikroorganizama kao što su: fotosintetičke bakterije, bakterije koje vezuju azot, bakterije mlečne kiseline, kvasci, aktinomicete, gljivice koje izazivaju fermentaciju i produkti njihovog metabolizma, koji se u prirodi nalaze u zemljištu, unošenjem u zemljište aktiviraju lokalnu saprofitnu mikrofloru koja prerađuje organski odpad u oblik koji je za biljke lako dostupan i lako ga koriste.

 

Karakteristično za EM-preparat je to što on sadrži kako aerobne tako i anaerobne mikroorganizme koji formiraju čvrstu zajednicu u zemlji.

Od njihovog delovanja nastaju raznovrsne fiziološki aktivne materije – fermenti, aminokiseline, vitamini, biofungicidi i dr.

Zdravo zemljište treba da sadrži oko 2 kg. mikroorgnizama na 1m2 na dubini od 30 cm. To je oko 10 tona po hektaru, i još isto toliko drugih organizama kao što su gliste i dr.

Izvor: www.blic.rs
Izvor: www.blic.rs

 

Povratak na razuman, prirodan način zemljoradnje po EM- ehnologiji iziskuje znanje i strpljenje, jer posle 200 godina uništavanja te naše hraniteljke nije moguće ništa na brzinu.

0 thoughts on “EM tehnologija – biotehnologija 21. veka

 1. Poštovani

  u uvjerenju da je Bajkal izuzetan proizvod,svakako poželjniji od bilo koje kemije,želio bi skrenuti pažnju na činjenicu da je uspređivanje sa efektivnim mikroorganizmima potpuno nepotrebno.Bajkal je koktel mikroorganizama nastao po uzoru na original kojeg je prvi otkrio i svijetu predstavio prof. Higa prije 30 g. i danas je u primjeni u preko 150 zemalja svijeta.
  Tvrditi da je u nekim pokazateljima nadmašio original je upitno jer se ne navodi u čemu,možda u cijeni,možda u boji ili ukusu.
  Takva tvrdnja pokazuje da se ne razumije o čemu se radi,naime nadmašiti originalne efektivne mikroorganizme značilo bi nadmašiti prirodu samu,a to onda više ne bi bila priroda,barem ne onakva kakva postoji na planeti zemlji.Naime,efektivni mikroorganizmi su prirodni koktel mikrobnih vrsta koje je proizvela priroda sama prije miliona godina i nisu ljudskih ruku ni mozga djelo.To ujedno znači da bi Bajkal ili neki drugi sličan proizvod u nekim djelovima nadmašio samu prirodu.Ukoliko bi to bilo tako onda to više nebi bilo prirodno.S obzirom da je Bajkal prirodan proizvod onda je jasno da se samo po svojoj kvaliteti i učinkovitosti može približiti originalu ali ga nikako nemože u ničemu nadmašiti.
  Iz istog razloga je pogrešno sve slične proizvode nazivati efektivnim mikroorganizmima i em tehmologijom jer taj naziv se odnosi samo na jednu jedinu mikrobiološku otopinu točno određenog sastava i djelovanja,i to onu koju je osmislila priroda prije miliona godina i koju je prvi otkrio i na njoj bazirao tehnologiju nazvanu em tehnologija-prof. Higa iz Japana.
  Ukoliko je Bajkal identičan originalu to ne znači da se može prisvajati nazive i poistovjećivati sa originalom,jer bi to bilo isto kao da netko otkrije formulu Coca Cole i počne je sam proizvoditi.Svakako da ona može po svemu biti ista kao i original,ali se pitam u čemu bi je onda mogla nadmašiti ako je ista i još ono najvažnije to što je po sastavu ista svakako nebi značilo da se taj napitak onda prodaje pod nazivom Coca Cola i koristi sve reklame koje je original do danas napravio.
  Ako je Bajkal tako dobar,u što ne sumnjam,čemu onda krađa identiteta,zašto ne jednostavno Bajkal mikroorganizmi i Bajkal tehnologija i borba za svoje mjesto na tržištu,pa nekom bolji originalni efektivni mikroorganizmi a drugom Bajkal mikroorganizmi.
  Ovako je to ipak nekorektno i degradira sam Bajkal jer ako ima kvalitetu treba ići svojim putem a ne putem mnogih drugih kopija koje manje ili više uspješne imitacije nazivaju istim imenom iako sa efektivnim mikroorganizmima imaju malo zajedničkog.
  Na nekim forumima možete pronaći i takve gluposti da se efektivni mikroorganizmi mogu dobiti namakanjem riže u vodu pa tako dobivenu otopinu nazivaju efektivnim mikroorganizmima.Originalni efektivni mikroorganizmi korišteni u vrtovima u okolici Fukushime uspjeli su sačuvati plodove od radiacije.Nisam baš siguran da i ovi od rže bi to bili u stanju.
  Eto toliko bez loših namjera,kao informacija a tko hoće neka uvaži ili jednostavno zanemari.

 2. Gospodin koji piše da je naziv Bajkal EM-1 krađa indititeta, očigledno ne razlikuje razliku u nazivu EM-1 sa malim R u krugu i nazivom Bajkal EM-1. Da je tu razlika vidi se i po tome što poštovani gospodin Teruo Higa nije uložio nikakvu tužbu ni posle 20 godina postojanja Bajkala EM-1.
  Gospodin Pjotr Ajuševič Šabljin je učenik g. Teruo Hige i još i dan danas sarađuju.
  U originalu knjige EM-tehnologija biotehnologija XXl veka piše, u čemu je kvalitet Bajkala EM-1, i to je i provereno u Stbiji na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu a u izveštaju su se potpisala 3 doktora nauka.
  Da ponovim Bajkal EM-1 nija nikakva kopija ničega, Bajkal EM-1 originalni proizvod kompanije EM iz grada Ulan Ude iz Rusije čiji je osnivač i direktor gospodin Šabljin Ajušević Pjotr.
  Bajkal se koristi u svim zemljama bivšeg SSSR_a kao i u mnogim drugim, pa eto došao je i do Srbije.

 3. Kada neko nije uveren u ono što radi onda on traži krivdu u drugima.
  Tako i gospodin Jovanović koji prodajr svoj EM u Hrvatskoj, a meša se i u Srbiji, a na koji način? dezinformacijama o Bajkalu EM-1.
  Gospodine Jovanoviću, dobivam izveštaje o vašem radu, mogu vam reći baš da nisu pohvalni ni o vašem EM a ni o vama.
  Molim vas da prestanete da pišete neistine, o nečemu o čemu niste upoznati.
  Ustvari ja sam vas upoznao sa istinom ali vam vaša taština ne dozvoljava da je sagledate.
  Ugledajte se na gospdina Teruo Higu, on je veliki čovek.
  Sa ovim završavam polemiku sa vama, ukoliko ne prestanete da pišete gluposti ulazimo sa Bajkalom EM-1 u Hrvatsku.

 4. Ne vidim u čemu vi nalazite polemiku,ja samo iznosim činjenice koje su i vama poznate.Reći za nekoga da piše gluposti kada iznosi istinu govori više o vama samima,a dali su gluposti i dezinformacije provjerite na
  http://www.emrojapan.com/about-emro/trademarkguidelines.html.
  Zašto ne navedete neistine i dezinformacije koje ja iznosim i zašto bi ja uopće to radio,zar nije malo neuobičajeno da onaj tko radi sa originalom je tašt a onaj tko prodaje imitacije nije.Ja vas cijenim kao stručnjaka za poljoprivredu i radove koje radite uistinu su dobri,ali ne čini li vam se da postoji mogućnost da ipak jednog dana netko pokrene tužbu protiv vas jer ipak vi prodajete proizvode pod imenima koji su u svijetu zaštićeni kao što se vidi na priloženom linku.Ja sigurno neću biti taj,jer to može učiniti samo vlasnik tih žigova,neće biti ni prof. Higa,ali možda bude netko tko kao i vi prodaje takozvanu em tehnologiju i već vam je prisutan u Srbiji,i njihovi su proizvodi originalni kao i mnogi drugi u svijetu.EM Tehnologija je termin koji je izmislio prof. Higa (wikipedia) i radi se o tehnologiji baziranoj na efektivnim mikroorganizmima EM 1 ,nikakvi bajkal ni multikraft mikroorganizmi nemogu činiti em tehnologiju niti ono što ona u svijetu znači.To što nitko nikoga nije tužio ne znači da ja nisam u pravu i da je ovo laž.I vi sami znate da je sve istina jer ste dugo u svemu tome.Što se mene tiče radite kako hoćete,ja osobno vam neću praviti probleme,kupci kupuju za svoj novac što žele,ali istinu im treba reći.Inače osobno smatram bajkal puno boljim od multikrafta (na temelju vaših radova i dopisa),očito je da i jedan i drugi imaju pozitivno djelovanje,ali original je samo jedan,pa tko voli nek izvoli.G.Hofman iz Osijeka bi na sve to rekao „voda ide na krčag dok se ne razbije“.

 5. i još za kraj samo da odgovorim zašto 20 g nitko nije tužio za naziv
  bajkal proizvoda,razlog je jednostavan u Rusiji ga ni ne koriste,to je vaša dosjetka,jer na originalu piše :
  Байкал Эм-1 – биотехнология XXI века!
  pa tako u Srbiji imamo Bajkal EM-1,a u Rusiji Bajkal 3M-1.
  Može i Koka Kola ili Coca Cola,ali u svemu postoji samo jedan original,sve ostalo je priča a i podlježe zakonu ukoliko se zloupotreba može dokazati i ako netko za to ima potrebe.
  To je svakako stvar proizvođača ja sam vam samo želio skrenuti pažnju na to,jer na taj način kupci se dovode u zabunu,a to više nije naš problem već institucija koje o tome trebaju voditi brigu jer su za to plaćene.Ovi završavam prepisku sa vama uz napomenu da sam strogo pazio da ne pišem uvredljivo i da ne iznosim neistine,a vi razmislite dali ste u svojim napisima vodili računa o tome.
  Svakako želim sreću u radu sa 3M-1 proizvodima,radite dobro,nije vam potrebno koristiti druge nazive,vjerovatno bi imali isti uspjeh i bez toga.

 6. Svađom skrećete temu sa suštine. kao i uvek, kao o svemu, dok se mi svađamo oko mrvica pojedoše kolač. Koliko sam mogla da sagledam problematiku i da isprobam , princip je jedan , za nas je nebitno ko ga je smislio, moramo ga kupiti, te moramo, bitno je da za razliku od uobičajenog hemijskog veštačkog đubriva , EM tegnologijom vraćamo zemlji u potpunosti ono što smo od nje uzeli! Povećavamo prinose, gaimo zdrave biljke i zdravo potomstvo.
  Važno je reči da ovi preparati iako su na prvi pogled skupi mogu da se multiplikuju, lako, jednostavno i kvalitetno , tako da vam za sezonu treba vrlo mala količina originala, kako god da se zvaše,malo strpljenja i mudrosti.

  1. Poštovana Branka,nažalost niste u pravu sa multipliciranjem.Na način kako navodite možete samo razrjeđivati EM.Multiplicirati ne,barem ne kada je u pitanju originalni EM,ali to što Vi navodite,to se radi i takve proizvode se smatra lažnim EM proizvodima i lukavi trgovci se na tome bogate,ali takav nazovimo ga EM nema ni približno djelova kao original.Originalan EM osim toga nije skup,dapače povoljniji je od većine proizvoda za sličnu namjenu.Nama je jasno da su ljudi zbunjeni jer ima svega i zato pokušavamo objasniti o čemu se radi jer vjerujemo da nitko nije lud da kupuje imitacije ako postoji original i još da je jeftiniji.Ono što nismo napomenuli a vrlo je važno je to da su originalni EM prof. Hige prisutni u cijelome svijetu više od 35 g. i nigdje nije bilo štetnog djelovanja ni nus pojava pa stoga za njih možemo garantirati potpunu sigurnost i neškodljivost po zdravlje.Svakako da se to odnosi samo ako koristite original jer je on u tom periodu istraživan i dokazivan od stotina eminentnih stručnjaka iz čitavog svijeta.I još nešto,s obzirom da je originalni EM proizvela priroda a prof. Higa ga je prvi proučio,primjenio i na njemu stvorio em tehnologiju,tvrditi kako je neki drugi EM u nekim slučajevima i nadmašio original(Jovan u svojim dopisima) znači da je taj EM nadmašio prirodu samu.Dali je taj EM onda prirodan ili je u pitanju nešto drugo,

 7. Пријатељи,важна је суштина.С формом ћемо лако.
  Одржати и /или повећати проценат родности тла је сталан,дугорочно обавезан посао сваког ко на земљи ради и од земље живи.За око 180 година хемијске пољопривреде тло је упропаштено и доведено на саму ивицу одрживости.Хемијска ђубрива и отрови које препоручују за заштиту биљака доводе до деградације тла и умирања живота у тлу које се додатно кристализује и пре или касније се претвара у тло са мало живота у њему а самим тим долази до смањеног процента родности тла у коме биљке једва да могу да успевају и то деградиране.
  Само у тлу у коме има довољно органске материје,с много земљишних микроорганизама,довољно хумуса,и наравно влаге,могу да живе здраве снажне биљке у пуној ботаничкој кондицији,способне да се носе с наметницима,наглим временским променама, а да при том дају род и по квантитету а нарочито по квалитету за дату врсту и сорту.
  Тамо где у тлу нема ни минимум органске материје се у тло умешава компост у који се справља од органског материјала с додатком земљишних микроорганизама који се хране органским материјалом и разлажу га и хране се њиме и у том процесу се ствара хумус и мноштво једињења и ензима који су,растворени у земљишној води,неопходни за живот и раст биљака.
  Како год да им је назив и ко год да их производи,у свакаквим концентрацијама неопходни су како за третирање биљних остатака при справљању и нези компоста,каснији третман биљака у виду прихране или заштите од наметника благородно утичу на саме биљке које по правилу дају и више рода и бољи квалитет самог рода.

Оставите одговор