Ekološka zaštita u vocnjaku, vinogradu…BIO PESTICIDI

kopriva
Sredstvo za prskanje od KopriveUpotrebljava se za unistavanje mnogobrojnih lisnih vasi, a istovremeno jaca biljke, poboljsava im otpornost i gnoji ih.Priprema:

1 kg svjezih nasjecenih kopriva potopiti u 10 lit vode i ostaviti 24 sata. Ne duze, jer preparat gubi moc. Ako nema svjezih kopriva, na istu kolicinu vode treba uzeti 100 do 200 gr osusenih. Posljie 24 sata tecnost treba procijediti i njome dobro popriskati biljke sa svih strana. U tu svrhu moze se upotrijebiti rasprcivac ili prskalicu za vocke. Postupak se moze ponoviti posle nekoliko dana.

Ne bi trebali prskati tokom vjetrovitih dana da ne unistimo i dobre insekete, koji pomazu u borbi protiv stetocina. Posto je ovo bio pesticid on nema dugorocno djelovanje kao hemijski preparati tako da sa ovakvim pesticidom treba redovno prskati biljku, svakih par dana.

Sredstvo za prskanje od Pelina

Koristi se protiv lisnih usi, rđe, grinja, gusjenica i mrava.

Priprema:

300 gr svjezih listova cvjetova pelina (ili 30 gr osusenih) potopiti u 10 lit vode i ostaviti 2-3 dana. Procijediti i nerazrijedenom tecnosti prskati biljke.

Sredstvo za prskanje od Preslice (Rastavića)

Ova biljka sadrzi prilicno silicijumske kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao sto su pljesan, rđa, protiv raznih vrsta grinja i crvenog pauka.

Priprema:

1 kg svjeze preslice (ili 150 gr osusene) potopiti u 10 lit vode i ostaviti 12 sati. Drugi dan preslicu izvadimo i u manjem djelu vode u kome se namakala skuvamo, tako da polako vri jedno 30 min. Ostavimo poklopljeno da se ohladi a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedna litra ovog caja razrijediti u 5 lit vode, procijediti i upotrijebiti.

Biljke treba prskati kada je vrijeme lijepo i suncano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje nije zadovoljavajuce treba ga ponoviti, ne moze skoditi vec koristiti.

Sredstvo za prskanje od Vratiča u cvjetu (tanacetum vulgare)

Djeluje protiv stetocina, protiv grinja, buba, protiv lisnog moljca, rđe na biljkama i pljesni.

Priprema:

500 gr svjezih listova, stabljika i cvjetova vratiča ili 30 gr osusene biljke potopiti u 10 lit vode. Moze se skuvati kao preslica. Zimi se njima prskaju biljke a ljeti samo zemlja oko biljaka.
Paznja: ova tecnost pripremljena na ovaj nacin je otrovna za ljude!

Sredstvo za prskanje od listova Rabarbare

Djeluje protiv moljaca koji nagrizaju listove.

Priprema:

1 kg svjezih listova rabarbare preliti sa 6 lit vrele vode i ostaviti 24 sata. Procijediti i upotrijebiti. Moze se i zalijevati.

Sredstvo za prskanje od crnog i bijelog luka

Koristi se kada se pojave grinje i pljesan i u slucaju da lisce postane smeđe. Od kuvanih ljuski crnog luka moze se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Priprema :

500 gr nasjecenog crnog i bijelog luka potopiti u 10 lit vode. Kada tecnost prestane pjeniti, razrijediti sa desetostrukom kolicinom vode i protiv pljesni njome prskati zemlju.

Sredstvo za prskanje od Buhača

1 kg usitnjenog svjezeg bilja ili 100- 200 gr usitnjenog suhoh bilja, preliti sa 10 lit kipuce vode, te ostaviti pokriveno 20-30 min. Tecnost procijediti, ostaviti da se ohladi i upotrijebiti.

Biljke koje mozemo upotrijebiti kao biljni pesticid, gnojivo ili kao sredstvo za ljecenje nekih bolesti na biljkama. prelijepi-vinograd-Bazga (sambucus nigra) –list- protiv biljnih usi, vrtne mušice i muhe

-Boražina (borago officinalis) –cijela biljka- protiv raznih vrtnih stetocinja i kukaca

-Bosiljak (achilea millefolium) –list- protiv biljnih uši, vrtne mušice, muhe i moljci

-Buhač (chrysanthemum cinerariifolium) –cvijet- protiv komaraca, uši i grinja, muva i buha, zohara i mrava, paukova i stjenica

-Bijeli luk(allium sativum) –lukovica- protiv zelenih muha, biljnih usi, raznih biljnih nametnika a lijeci snijet

-Dragoljub (tropaeolum majus) –list- protiv biljnih usi

-Gavez (symphytum officinale) –list- djubre koje sadrzi kiseonik, fosfor, kalijum, minerali, laijev karbonat (fermentacija)

-Hren (armoracia rusticana) –list- protiv trulezi

-Kadifica (tagetes patula) –cijela biljka- protiv glisti, crva, vrtnih kukaca i biljnih usi

-Kamilica (chamomilla recutita) –cvjetna glavica- lijeci trulez i pljesan a kao pesticid djeluje protiv biljnih usi i moljaca

-Kopar (anethum graveolenus) –cijela biljka- protiv trulezi, kao djubre sadrzi sumpor, kalij, kalcij, natrij, minerali a kao pesticid protiv vrtnih kukaca, raznih stetocinja

-Kopriva (urtica dioica) –cijela biljka- kao gnojivo sadrzi gvoydje, kiseonik. Minerali, mikroelementi i kalijev karbonat. Takoder odlican kao pesticid.

-Lavanda (lavandula angustifolia) –cvijet i list- protiv muha i moljaca

-Lovor (laurus nobilis) –list- protiv žiđaca, buha, biljnih usiju, moljaca i vrtnih kukakca

-Maslačak (taraxacum officinale) –cijela biljka- kao djubrivo sadrzi bakar

-Metvica/ Menta (mentha piperita) –list- protiv biljnih usi, mrava, muha, buha, miseva i moljaca

-Odoljen (valeriana officinalis) –cijela biljka- kao gnojivo sadrzi fosfor i minerale

-Pelin (arthemisia absinthium) –list- protiv muha i moljaca, buha i usi, vocnih moljaca, vrtnih musica, biljnih usi, gusjenica.

Sve ove biljke mozete pripremiti kao djubrivo ili pesticid na jedan od nacina koji su opisani gore u textu.

Izvor:http:durmitor.wordpress.com

Pridružite nam se na

fb

Оставите одговор