Deca gaje organsko voće i povrće

Jedna osnovna škola u Denveru, SAD, načinila je izuzetan korak u promovisanju zdravog načina života, tako što je nekorišćeni travnati sportski teren pretvorila u organski vrt – koji je za samo osam mjeseci već mogao da ponudi školskoj trpezariji organski gajeno povrće!
Ova škola u Denveru, koja nosi naziv Zelena škola, u saradnji sa jednim udruženjem organskih poljoprivrednika (SCF), dosjetila se da neiskorišćenu površinu upotrebi za gajenje, i po riječima pokretača ovog projekta, za samo nekoliko mjeseci pobrala je dosad oko 1500 kg različitih poljoprivrednih proizvoda sa te površine, uglavnom salate, korjenastog povrća, paradajza, plavih patlidžana i paprike – sve gajene na organski način, dakle bez herbicida, pesticida i vještačkog đubriva.

organsko_djaci

Cilj udruženja poljoprivrednih proizvođača SCF (skraćenica za “Osnujmo gradske farme”) je da pretvori nekorišćenu ili malo korišćenu zemlju u gradovima i predgrađima u plodni poljoprivredni prostor, koji će proizvoditi organski gajenu hranu za lokalne potrebe. Partnerstvo sa Zelenom školom iz Denvera je bio izuzetan korak u ovom projektu, jer je u velikoj mjeri podstakao interes kod gradske djece ne samo da gaje organsko povrće, već i da ga jedu!

Jedan od od službenika Zelene škole, Frenk Kojn, izjavio je za ABC News da se djeca sada hrane zdravije i da su oduševljena što mogu da jedu paradajze i krastavce u čijem su gajenju i sama učestvovala.

Nekoliko djece koje je dalo izjave za ABC News oduševljeno je ispričalo koliko im se sviđa da sade i gaje povrće! Ushićeni su da pipkaju biljke i rade oko njih, protresaju zemljište i posmatraju kako biljke rastu. Predstavnik SCF udruženja, Čed Hagedorn, dodao je da su djeca fascinirana procesom gajenja i rasta biljaka i da je i u obrazovnom i u emocionalnom smislu to za njih sjajno iskustvo.

A pored sve ove zabave, Zelena škola iz Denvera štedi i školski novac, jer može da snabdijeva školsku trpezariju zdravim organskim proizvodima po minimalnoj cijeni (pošto ih sama proizvodi!) tako da je ovaj program i ekonomski isplativ na duže staze.

Sve ovo izgleda veoma jednostavno i primenljivo, pa bi možda bilo dobro da ovdašnje škole razmisle da li bi mogle da pokrenu nešto slično. Da i ne govorimo o tome koliko bi jedan ovakav projekat učinio škole zanimljivijim djeci, pogotovo gradskoj.

Izvor: http:durmitor.wordpress.com

Оставите одговор