9 razloga zbog kojih je važno posaditi drvo!

zasadite drvo

9 razloga zbog kojih je važno posaditi drvo!

Da li ste ikad pomislili (poželeli) da posadite drvo ? Ako jeste, vreme je da to i  uradite. Ako ste to već uradili, zašto ne biste opet?! Ako ste od onih koji nikada u  životu nisu ni pomislili na to, ovaj tekst će vas, nadam se, ubediti da promenite  mišljenje, i pridružite se onima koji su ovaj svet učinili lepšim na jedinstven i prelep  način. Sadnja drveta (drveća) je jedan od najlepših i najplemenitijih gestova koje  čovek može učiniti prema prirodi, drugim ljudima i samom sebi. Postoji više  razloga zbog kojih je dobro posaditi drvo, i ja iskreno verujem da većina čitalaca  zna za sve njih, ali i pored toga, nije loše pomenuti one najvažnije…

 1.  Drveće proizvodi kiseonik. Svako biće na planeti, udiše kiseonik, i bez njega,  život kakav znamo ne bi bio moguć. Planeta bez drveća je planeta bez kiseonika, a  planeta bez kiseonika je planeta bez ljudi.
2. Drveće upija ugljen dioksid. Ljudi izdišu, drveće udiše. Ta veza je nešto što  održava ovaj svet u savršenom skladu.
3. Drveće sprečava eroziju. Klizišta mogu da budu veoma opasna po živote i  imovinu ljudi, a ne postoji bolji način da se klizišta spreče nego da se kritična  područja prekriju šumom.
4. Drveće prečišćava zemljište. Drveće apsorbuje štetne supstance i hemikalije iz  zemljišta i ponaša se kao filter, prečišćavajući tako zemlju, čineći je pogodnom za  uzgajanje i rast drugih biljaka.
5. Drveće nam obezbeđuje hlad u toku vrelih letnjih dana. Svako ko je doživeo da se  nađe na plus 40 stepeni celzijusa, bez ijednog zaklona oko sebe, zna koliko je hlad  drveta ili šume poželjan u tom trenutku.
6. Drveće prigušuje buku. Da, verovatno već i sami znate, drveće je svemoguće 🙂 Ono čak prigušuje i buku, koja se takođe smatra vidom velikog zagađenja životne sredine, a koje je naročito izraženo poslednjih decenija, sa razvojem tehnologije.
7. Drveće je dom, sklonište i zaštita za mnoge životinje. Ono im takođe predstavlja i nepresušan izvor hrane.
8. Drveće štiti od jakih vetrova. Dobro je poznato da drvoredi i šume mogu zaštititi cela naselja i gradove od udara jakih vetrova, tako što prave živi zid i sprečavaju vetrove da dostignu maksimalnu snagu.
9. Drveće ulepšava okolinu. Svakako je lepše da vam pogled puca na nepregledne šume, nego na nepregledne divlje deponije otpada…

Šume su pluća planete. Svake godine Zemlja izgubi veliki deo svojih šuma, kako zbog požara, tako i zbog seče. I kao što pluća pušaća polako i nepovratno odumiru, tako i pluća planete nestaju sve brže i brže. Jedan od najboljih načina da sačuvamo našu plavu planetu jeste da svako od nas u toku svog života posadi bar jedno drvo. Tako ćete se zahvaliti prirodi jer vam je omogućila život, i tako ćete planetu sačuvati za buduće generacije.

Izvor: avanturista.wordpress.com

Оставите одговор