Podela konoplje

Konoplja (lat: Cannabis) je jednogodišnja biljka iz roda skrivenosemenica koja uključuje više varijeteta (odnosno vrsta). Veruje se da je poreklom iz Centralne Azije, Kine i severo-zapada Himalaja, i već vekovima se koristi u industrijske, medicinske, duhovne i uživalačke svrhe.

Po botaničkoj podeli postoje:
podela konoplje

1. Cannabis sativa – gajena (industrijska) konoplja
2. Cannabis indica – indijska konoplja
3. Cannabis rudelaris – divlja konoplja

Cannabis sativa

Konoplja koja služi za industrijsku upotebu se najčešće naziva industrijska konoplja. Ona se koristi u industriji radi izgrade konopaca, tkanine, platna, hartije, odeće, goriva, građevinskih materijala, hrane itd. Odlikuje se veoma niskim nivoom glavnog opojnog sastojka, THC-a (obično ispod 0.3%).

Cannabis indica

Ovu jednogodišnju biljku je čovek koristio od davnina, ponajviše zbog njenih vlakana, psiholoških i fizioloških efekata, kao i u ishrani.
Izraz marihuana se najčešnje odnosi na osušenu biljku konoplje koja se koristi kao droga, pri čemu se konzumira pušenjem ili kroz hranu. Odlikuje se sa veoma visokim sadržajem glavnog opojnog sastojka THC-a, čak i do 20-30%.

U Srbiji se posedovanje marihuane smatra krivičnim delom, što je apsurd, pošto canabis leči najteže bolesti današnjice a današnji zakon onemogućuje lečenje tih ljudi…

Cannabis rudelaris

Divlja konoplja je najviše rasprostranjena u istočnim zemljama  i raste kao korov.

Autor: Jan Privizer  www.svetkonoplje.com

0 thoughts on “Podela konoplje

Оставите одговор